h

SP wil duidelijkheid over rol provincie bij vervuiling Aaltens Agave-terrein

14 juli 2005

SP wil duidelijkheid over rol provincie bij vervuiling Aaltens Agave-terrein

De Statenfractie van de Socialistische Partij wil duidelijkheid van de provincie over een nieuw ontdekte bodemvervuiling op het terrein van de voormalige Ageve-fabriek in Aalten. Een aantal jaren geleden werd het terrein “schoon” opgeleverd voor de bouw van 21 woningen, maar nu is er opeens toch weer vervuiling met olie-achtige stoffen ontdekt.

Statenlid Toine van Bergen stelde vandaag schriftelijke vragen aan het College van Gedeputeerde Staten over deze zaak. Hij wil onder andere weten of de provincie haar controlerende taak wel goed heeft uitgevoerd, voordat ze enkele jaren geleden een financiële bijdrage van ruim 90.000 euro beschikbaar stelde. Voor het “succesvol” saneren van het terrein.

Daarnaast vraagt hij zich af of de provincie door de nieuwe sanering nog opgezadeld wordt met extra kosten.

Ten slotte wil hij dat de provincie zich inspant om om ervoor te zorgen, dat de vertraging van de bouw van de woningen tot een minimum beperkt blijft.

Tekst schriftelijke vragen

Volgens een artikel in De Twentsche Courant Tubantia (editie Winterswijk) van 13 juli 2005 zou er op het voormalige bedrijfsterrein van het bedrijf Agave in Aalten een verontreiniging met olie-achtige stoffen zijn aangetroffen. Dit zou ontdekt zijn bij het bouwrijp maken van het terrein, in verband met de bouw van 21 woningen. In verband daarmee stellen wij u de volgende vragen:

1. Is het juist dat op het Agave-terrein recent vervuiling met olie-achtige stoffen is ontdekt?

2. Is het juist, dat dit terrein nog recent (in de jaren 2002-2003) is gesaneerd? Indien dit zo is, hoe kan het dan dat de vervuiling met oliehoudende stoffen toen niet is aangetroffen?

3. Is het juist dat voor dit terrein een schone grond- verklaring is afgegeven? Indien dat zo is, hoe heeft dit dan kunnen gebeuren?

4. Is het juist dat de provincie Gelderland voor de sanering 92.719 euro heeft betaald?

5. Indien dat zo is, hebt u, voor dat dit bedrag is uitbetaald, gecontroleerd of de sanering volledig was uitgevoerd? Zo nee, waarom niet?

6. Brengt de nieuw ontdekte verontreiniging extra kosten voor de provincie Gelderland met zich mee?

7. Door deze gang van zaken wordt de bouw en in gebruikname van nieuwe woningen in Aalten vertraagd. Bent u het met ons eens dat die vertraging zo beperkt mogelijk moet zijn? Hoe denkt u hieraan uw bijdrage te kunnen leveren?

Namens de Statenfractie van de Socialistische Partij
Toine van Bergen, statenlid

Commentaar dagblad De Gelderlander
Statenvragen SP over Aalten in de kranten
Agave-terrein: gerommel met bodemmonster
"Het lijkt de Sovjet-Unie wel"
Hoe houd je een journalist voor de gek?
Een dagje Aalten

U bent hier