h

VROM-inspectie treedt niet op tegen illegale jachthutten in Heerde

19 juli 2005

VROM-inspectie treedt niet op tegen illegale jachthutten in Heerde

De gemeente Heerde is in overtreding, omdat ze gedoogt dat er op haar grondgebied tal van illegale jachthutten staan waarvoor nooit een bouwvergunning is afgegeven. Dat schrijft de Inspectie van het ministerie van VROM in een brief aan SP-statenlid Toine van Bergen. Toch treedt de Inspectie niet op tegen de geconstateerde overtredingen.

De Gelderse SP is er al enige tijd van op de hoogte dat in de Veluwse gemeente Heerde veel illegale jachthutten staan. Vanuit deze hutten wordt er door jagers op wild geschoten. Om zo’n hut te mogen plaatsen moet eerst een bouwvergunning verstrekt worden. Omdat de gemeente Heerde niet aan deze wettelijke verplichting voldoet betekent dat feitelijk, dat in deze gemeente een onbeperkt aantal jachthutten gebouwd mogen worden.

In eerste instantie werden schriftelijke vragen gesteld aan het college van Gedeputeerde Staten, maar omdat de antwoorden niet bevredigend waren besloot de SP om de VROM- inspectie in te schakelen.
Die inspectie is het eens met de SP dat Heerde illegaal handelt, maar heeft besloten om toch niet op te treden. In de brief aan het SP- statenlid stelt de inspectie dat ze bij overtredingen voorrang geeft aan zaken waarbij “de duurzaamheid, gezondheid en veiligheid van mensen wordt aangetast”.

Statenlid Toine van Bergen vindt het handelen van de inspectie onbegrijpelijk maar ook zeer kwalijk: “de aantasting van het welzijn van dieren speelt kennelijk geen enkele rol. Daarnaast vind ik het bedenkelijk, dat in dit geval een overheidsorgaan toestaat dat een ander overheidsorgaan de wet overtreedt. Ik kan dit niet uitleggen aan een burger die een boete krijgt, omdat hij illegaal een dakkapelletje heeft gebouwd in zijn woning”.

Brief VROM-inspectie aan Toine van Bergen inzake jachthutten in de gemeente Heerde (PDF, 60 KB)
Schriftelijke vragen over jachthutten in Heerde
Beantwoording statenvragen over jachthutten Heerde
VROM: onderzoek naar jachthutten Heerde
Omroep Gelderland over jachthutten in Heerde
De Stentor over VROM en de jachthutten

U bent hier