h

Adviescommissie: provincie gaat te soepel om met milieuovertredingen

5 augustus 2005

Adviescommissie: provincie gaat te soepel om met milieuovertredingen

Gedeputeerde Staten van Gelderland treden ten onrechte nogal eens niet op tegen bedrijven die milieuovertredingen plegen. Dat schrijft de (onafhankelijke) Gelderse Commissie bezwaar- en beroepschriften in haar jaarverslag over 2004.

Als er sprake is van illegale situaties bij bedrijven, moet de provincie in principe altijd ingrijpen. Maar er wordt nogal eens, zonder voldoende motivatie, besloten om niet op te treden, zo blijkt uit het jaarverslag. Maar al te gemakkelijk wijkt de provincie af van de door haarzelf vastgestelde beleidsregels over het gedogen van milieuovertredingen. Er wordt veel meer gedoogd dan de provincie, volgens haar eigen regels,eigenlijk zou mogen.

Vaak gebeurt dat gedogen, omdat gesteld wordt dat er sprake is van grote bedrijfseconomische belangen. Door deze benadering “kan gemakkelijk de indruk ontstaan dat met twee maten wordt gemeten”, zo wordt geconcludeerd.

SP-statenlid Toine van Bergen kan zich goed vinden in de kritiek van de commissie. “We hebben het zelf meegemaakt rond de jaarwisseling bij de vuurwerkbedrijven. Een groot bedrijf als Wolff BV mocht vuurwerk verkopen, hoewel er geen sprake was van een ( verplicht voorgeschreven) sprinkler- installatie. Tegelijkertijd moesten talrijke kleine vuurwerkverkopers om dezelfde reden hun verkoop staken”.

De commissie Bezwaar en beroep constateert in haar jaarverslag ook, dat er fouten worden gemaakt bij de behandeling van aanvragen voor toekenning van Europese subsidies. Dit is temeer pijnlijk, omdat de laatste jaren veelmeer Europees subsidiegeld beschikbaar was voor Gelderse projecten dan er daadwerkelijk aan subsidies is uitgekeerd.

De Statenfractie van de SP zal de kritiek van de commissie na het zomerreces aan de orde stellen.

Lees hier het jaarverslag van de Gelderse Commissie Bezwaar- en beroepschriften
Schriftelijke vragen over vuurwerkverkoper in Twello en Wilp

U bent hier