h

Onderzoek gevraagd naar voormalige stortplaats Aalten

19 augustus 2005

Onderzoek gevraagd naar voormalige stortplaats Aalten

De Statenfractie van de Socialistische Partij heeft het college van Gedeputeerde Staten van Gelderland vandaag gevraagd om een onderzoek in te stellen naar de voormalige stortplaats aan de Ringweg/Koningsweg in Aalten. Op deze stort ligt nu een bosgebied. Directe aanleiding is de melding van een particulier, dat een van zijn paarden onder verdachte omstandigheden overleden is. Het dier graasde regelmatig pal naast de stort, en deed zich nogal eens tegoed aan de bladeren van de bewuste bomen.

De SP wil graag weten wat er in het verleden allemaaal gestort is, en wie (overheden; bedrijven en/of particulieren) hun afval hebben achtergelaten op het terrein. Ook zijn de socialisten benieuwd of er al water- en bodemmonsters genomen zijn, en of het gebied binnenkort gesaneerd wordt.

De SP vraagt zich ten slotte af of de bomen geen gevaar ondervinden door het grondwater wat ze opnemen uit de stort. Bovendien grazen op het weitje naast de stort nog steeds paarden. Statenlid Toine van Bergen: “we krijgen het idee dat er mogelijk sprake is van een tijdbom, met onvoorziene gevolgen. Daarom willen wij ook graag duidelijkheid over de gevolgen voor de bomen van het mogelijk opnemen van giftig grondwater”.

Tekst schriftelijke vragen

Uit inventariserend onderzoek van de provincie Gelderland is gebleken dat er een voormalige stortplaats ligt op het terrein aan de Ringweg/Koningsweg in Aalten. Volgens onze informatie is tot een diepte van 9 meter afval gestort in de bodem. Het terrein is op dit moment in gebruik als bosgebied. Naast het terrein is onder andere een paardenwei. De gebruiker ervan maakt zich bezorgd over de kwaliteit van het grondwater. Een paard van hem is onder verdachte omstandigheden overleden. Het dier at regelmatig de (overhangende) boombladeren van het bosgebied op de stort.
In verband daarmee stellen wij u de volgende vragen:

1. Is bij u bekend welke stoffen er op deze stortplaats zijn gestort, en welke instanties (overheden, bedrijven, particulieren?) van de stort gebruik hebben gemaakt?

2. Zijn er bodemmonsters genomen, en wat blijkt daaruit? Als er nog geen monsters genomen zijn, waarom niet??

3. Wordt het grondwater bemonsterd? wat is het resultaat van de metingen in de afgelopen drie jaar? Als er nog geen monsters genomen zijn, waarom niet?

4. Op welke wijze wordt gewaarborgd dat de bomen op het terrein geen schade ondervinden van de stort?

5. Kunt u garanderen dat het eten van bladeren van deze bomen niet schadelijk is voor dieren? Indien u dat niet kunt, bent dan bereid om een onderzoek in te stellen naar de mate waarin de bomen en boombladeren op de stort vervuild grondwater en vervuilende stoffen bevatten?

6. Is er een saneringsplan voor de stort? zo nee, waarom niet?

Namens de Statenfractie van de Socialistische Partij
Toine van Bergen, statenlid

Een dagje Aalten
Oude belt Ringweg bij provincie bekend

U bent hier