h

Gelderland weigert onderzoek naar mysterieus sterfgeval bij stortplaats

22 september 2005

Gelderland weigert onderzoek naar mysterieus sterfgeval bij stortplaats

Enkele weken geleden kwam de SP in contact met een inwoner van Aalten, die paardenliefhebber is. Eén van zijn dieren graaste op een weiland naast de voormalige stortplaats aan de Ringweg/ Koningsweg. Het dier kreeg een mysterieuze ziekte en moest afgemaakt worden. De eigenaar vermoedt dat het paard ziek is geworden door het eten van boombladeren met teveel gif erin. Een en ander was aanleiding om het provinciebestuur te vragen om een onderzoek in te stellen naar de stortplaats, maar dit wordt geweigerd. Dat blijkt uit antwoorden op schriftelijke vragen die de SP onlangs ontving.

De SP wilde onder andere graag weten wat er in het verleden allemaal gestort is, en wie (overheden; bedrijven en/of particulieren) hun afval hebben achtergelaten op het terrein. Ook waren we benieuwd of er al water- en bodemmonsters genomen zijn, en of het gebied binnenkort gesaneerd wordt.

Uit de antwoorden blijkt dat er drie jaar geleden voor het laatst grondwatermonsters genomen zijn. Toen al werd geconstateerd dat er “plaatselijk een matige verontreiniging met chroom, lood en nikkel in het grondwater aanwezig is”. In hetzelfde jaar (2002) bleek de bodem plaatselijk sterk verontreinigd met polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s).

De SP vindt het daarom onbegrijpelijk dat er nu geen onderzoek komt. Temeer daar in eerste instantie van ambtelijke zijde aan het college is geadviseerd om wél nader onderzoek in te stellen. Onder andere om te bezien of de gevonden giftige stoffen in gevaarlijke hoeveelheden voorkomen in de boombladeren boven de stort.

SP- Statenlid Toine van Bergen: “het college stelt nu dat er geen concrete aanwijzingen zijn dat in de bomen en boombladeren vervuilende stoffen voorkomen. Dat kun je natuurlijk gemakkelijk roepen als je niets onderzoekt.”

De Gelderse SP- fractie overweegt nu zelf een onderzoek te gaan instellen naar het voorkomen van gif in de boombladeren bij de stort aan de Ringweg/Koningsweg in Aalten.

Antwoorden op schriftelijke vragen

Vraag 1: Is bij u bekend welke stoffen er op deze stortplaats zijn gestort, en welke instanties (overheden, bedrijven, particulieren?) van de stort gebruik hebben gemaakt?

Antwoord: De stortplaats is van 1955 tot 1982 in gebruik geweest als afvalstortplaats van de gemeente Aalten. Op de locatie is huishoudelijk afval, marktafval en bedrijfsafval gestort. In de 1992 is de locatie afgewerkt met 0,5 meter grond en ingeplant.

Vraag 2: Zijn er bodemmonsters genomen, en wat blijkt daaruit? Als er nog geen monsters genomen zijn, waarom niet?

Antwoord: In oktober 2002 zijn bodemmonsters genomen. Uit de analyses van de monsters blijkt dat in de deklaag/contactzone (= de laag van maaiveld tot 0,50 m diepte) een lichte verontreiniging met de metalen koper, lood en zink is aangetroffen. Plaatselijk is een sterke verontreiniging met polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK) aanwezig .

Vraag 3: Wordt het grondwater bemonsterd? Wat is het resultaat van de metingen in de afgelopen drie jaar? Als er nog geen monsters genomen zijn, waarom niet?

Antwoord: In het kader van nazorg zijn er in december 2000, augustus 2001 en oktober 2002 op zes verschillende plaatsen grondwatermonsters genomen. Uit de analyses komt naar voren dat plaatselijk een matige verontreiniging met chroom, lood en nikkel in het grondwater aanwezig is.

Vraag 4 en 5: Op welke wijze wordt gewaarborgd dat de bomen op het terrein geen schade ondervinden van de stort?
Kunt u garanderen dat het eten van bladeren van deze bomen niet schadelijk is voor dieren? Indien u dat niet kunt, bent dan bereid om een onderzoek in te stellen naar de mate waarin de bomen en boombladeren op de stort vervuild grondwater en vervuilende stoffen bevatten?

Antwoord 4 en 5: Wij kunnen dat niet garanderen. Zo kunnen er plantensoorten in de vegetatie voorkomen die van nature giftig zijn voor dieren. Wij hebben geen concrete aanwijzingen dat in de bomen en boombladeren vervuilende stoffen voorkomen, waardoor een onderzoek nodig zou zijn.

Vraag 6: Is er een saneringsplan voor de stort? Zo nee, waarom niet?
Antwoord: Een saneringsplan is alleen aan de orde als er sprake is van een saneringsnoodzaak. De saneringsnoodzaak doet zich voor bij ernstige gevallen van bodemverontreiniging die urgent zijn. Vooralsnog is hier geen sprake van een dergelijk geval van bodemverontreiniging.

Gedeputeerde Staten van Gelderland
C.G.A. Cornielje - Commissaris van de Koningin
H.M.D. Brouwer - secretaris

Onderzoek gevraagd naar voormalige stortplaats Aalten

U bent hier