h

Hulp Commissaris van de Koningin gevraagd bij menselijk drama

8 september 2005

Hulp Commissaris van de Koningin gevraagd bij menselijk drama

De 18- jarige Congolese asielzoeker Tresor Kalemba, die in de Nijmeegse wijk Dukenburg woont, redde afgelopen dinsdag het leven van een Nederlandse buurtgenoot. In plaats van waardering voor zijn daad werd hij een dag later opgepakt door de IND. Omdat hij illegaal in ons land zou zijn. Inmiddels zit hij in een Huis van Bewaring.

Tresor Kalemba wordt door de IND afgevoerd, geboeid en wel

Eén dag na zijn levensreddende daad wordt Tresor Kalemba door de IND in de handboeien geslagen en afgevoerd

Tresor Kalemba woont al sinds zijn 8e jaar in ons land. Omdat hij meerderjarig is geworden verliest hij zijn beschermde status.

SP-Statenlid Toine van Bergen heeft vanmiddag de hulp ingeroepen van de nieuw benoemde Commissaris van de koningin Clemens Cornielje om te voorkomen dat Tresor het land wordt uitgezet. Cornielje gaf tijdens zijn installatie, vorige week, aan, dat hij er voor alle Gelderlanders wil zijn.
De dreigende uitzetting heeft veel ophef veroorzaakt in Dukenburg. Vanmiddag werd er nog door jongeren gedemonstreerd bij het politiebureau in Nijmegen.

Aan: De Commissaris van de Koningin
Dhr. C. Cornielje

Nijmegen, 08-09-2005

Betreft: dringend om hulp

Zeer geachte heer Cornielje,

Vorige week was ik, als SP-statenlid, aanwezig bij uw installatie. U deelde toen (maar ook eerder in de pers) onder andere mede, dat u een Commissaris wilt zijn voor alle Gelderse burgers.
Daarom vraag ik u hierbij om uw hulp in een kwestie die mij, en veel buurtgenoten van mij in het Nijmeegse stadsdeel Dukenburg, erg heeft aangegrepen.

Eergisteren heeft een Congolese asielzoeker, door snel en krachtdadig op te treden, het leven gered van een buurtgenoot, die een ongeval had. Diezelfde asielzoeker, genaamd Tresor Kalemba, is gisteren door de IND opgepakt. Omdat hij onlangs 18 jaar werd. Daarmee verloor hij zijn status als minderjarige asielzoeker. Betrokkene is al vanaf zijn 8e jaar in Nederland en is inmiddels volledig ingeburgerd. Hij zette zich in de wijk onder andere in voor het jongerencentrum, jeugdprojecten en schoonmaakacties.

Vanmiddag is er door jongeren uit de wijk een demonstratie gehouden bij het politiebureau. Inmiddels verblijft hij in een Huis van Bewaring.

Ik vraag u dringend om met spoed uw contacten in Den Haag aan te wenden om te bezien of u iets kunt betekenen voor Tresor Kalemba.

Voor nadere informatie kunt u ook contact opnemen met jongerenwerker Archie Goedhart, tel 06- 52300776.

Ter illustratie stuur stuur ik u bijgaand een artikel uit dagblad de Gelderlander van heden toe.

Hopende op uw medewerking te mogen rekenen tekent,
Met vriendelijke groet,
Toine van Bergen
Statenlid SP

ASIELZOEKER

Held van dinsdag op woensdag in de boeien

Dinsdag redde hij nog min of meer het leven van Lars Beugeling. Gistermiddag werd de held echter door zeven rechercheurs afgevoerd, in de boeien. Asielzoeker Tresor Kalemba hoort niet in Nederland, blijkbaar.

Door JAAP VAN ESSEN
NIJMEGEN

Lars Beugeling is woedend. Wat heet. Klootzakken! , laat hij zich ontvallen.
Gistermiddag zat Lars (37) klaar voor de fotograaf van De Gelderlander. Die zou hem samen met Tresor Kalemba op de foto zetten. Tresor was dinsdag namelijk nog een held. Als enige trad hij doortastend op nadat Lars een ongelukkig ongeval overkwam.

Lars was zijn heg in de 42-ste straat in Tolhuis aan het snoeien met zo'n fijne elektrische heggeschaar. Op de een of andere manier ketste het apparaat echter op een dikke tak en sloeg terug. In zijn gezicht. Later bleken de tanden van schaar zijn neusvleugel, onder- en bovenlip zwaar te hebben toegetakeld.

Lars bestierf het van de pijn en de schrik. Wat heet, hij was totaal in paniek. Hij schreeuwde het dus uit en riep om hulp. Maar dat leidde niet tot enige reactie in de buurt. Zelf schat hij zeker twintig tot dertig minuten om hulp te hebben geschreeuwd. Maar niemand reageerde. Een passerende vrouw bestond het zelfs nog keurig te melden: "Ik heb geen tijd, want ik moet naar huis".

Gelukkig liet Tresor (19) even verder net de hond van zijn vriend Archie uit. Tresor hoorde in de verte geroep, zag de vrouw ook nog even kijken en doorlopen. Daarop nam hij zelf maar poolshoogte en trad gelijk kordaat op. Hij belde onmiddellijk een ambulance en verleende eerste hulp.

Toen Lars eenmaal was afgevoerd, ruimde hij ook nog de plaats op waar die zo aan het bloeden was geweest. 's- Avonds ging hij even langs, kijken hoe het met de voor hem eigenlijk ook volstrekt onbekende Lars ging.

Lars, die in totaal zo' n 37 hechtingen in zijn gezicht heeft overgehouden aan het avontuur, is vol lof over Tresor.
"Echt geweldig. Hij heeft me gered. Ik ben hem vreselijk dankbaar. Het is echt een geweldige jongen."

Daar denken ze bij de IND blijkbaar anders over. Gistermiddag kwamen ze Tresor ophalen. Tresor werd in mei van dit jaar achttien en verloor daardoor zijn beschermde status als minderjarige asielzoeker. De jongen werd ooit in Congo geboren maar kwam op zijn zesde naar Nederland, met zijn stiefouders. Die moesten enige tijd geleden het land al uit, maar verdwenen uit het asielzoekerscentrum en lieten Tresor achter. Nu hij achttien is, heeft hij geen bescherming meer en kan dus ieder moment het land uitgezet worden.

Tresor is echter op en top Nederlander. Hij spreekt geen Congolees, maar Nijmeegs. Hij werd het laatste half jaar opgevangen door Archie Goedhart, jeugdwerker van de Boerderij in Meijhorst. In april werd in Dukenburg nog een actie gehouden om te zorgen dat Tresor kan blijven, maar blijkbaar had dat geen resultaat. En dat terwijl Tresor toch alles is, wat je van een landgenoot zou durven verwachten: vriendelijk, behulpzaam, sociaal. In Dukenburg zette hij zich in voor het jongerencentrum, jeugdprojecten en schoonmaakacties. Archie zag gisteren tot zijn stomme verbazing de rechercheurs in actie.

"Zeven mannen en ze hebben hem geboeid afgevoerd. Schandalig gewoon. Wat is dit voor een land!Archie Goedhart ging gisteren onmiddellijk tot actie over. Hij belde burgemeester Ter Horst, wethouder Van Hooft en zijn werkgever. Maar hij ving overal bot. " Ik ben woedend. Ik heb direct mijn baan opgezegd. Wat ik hier allemaal meemaak tegenwoordig kan echt niet meer. Ik ben er helemaal ziek van.

Diverse acties voor Tresor Kalemba

U bent hier