h

SP: bodemonderzoek Aaltens Agave-terrein overdoen

6 september 2005

SP: bodemonderzoek Aaltens Agave-terrein overdoen

De Statenfractie van de SP vindt dat een onderzoek naar bodemvervuiling op het voormalige fabrieksterrein van Agave in Aalten moet worden overgedaan. Enkele maanden geleden werd er onverwachts ernstige olieverontreiniging aangetroffen op het terrein. In juli 2005 deed de Rouwmaat groep uit Groenlo onderzoek. In opdracht van de gemeente Aalten. In recordtijd (twee weken) lag het rapport er. Er zou niets aan de hand zijn, maar de manier waarop het onderzoek is uitgevoerd roept veel vragen op.

In (aanvullende) schriftelijke vragen aan het college van GS wijst de SP erop dat de firma Rouwmaat, die het bodemonderzoek uitvoerde, ook betrokken is (geweest) bij werkzaamheden op het terrein. Daarom kan de onafhankelijke status van het rapport betwijfeld worden.

Bovendien blijkt er “gerommeld” te zijn met een bodemmonster. In een eerste rapportage over het monster wordt een hoge concentratie minerale olie gemeld. Later is dit gecorrigeerd. “Een menselijke fout” , zo stelt een medewerker van het milieulaboratorium Envirolab in een brief aan de gemeente Aalten. Aan de pers laat die medewerker echter weten van deze hele kwestie niets te weten en zich de brief niet te kunnen herinneren.

Ten slotte vraagt de SP zich af waarom het rapport van de Rouwmaat groep geen (verplicht) historisch onderzoek bevat.

Tekst Aanvullende schriftelijke vragen op grond van art. 42 Reglement van Orde van Provinciale Staten van Gelderland over vervuiling van het Agave- terrein in Aalten

Aan: de voorzitter van Provinciale Staten
van Gelderland
Dhr. C. Cornielje

Arnhem, 06-09-2005

Geachte voorzitter,

Op 23 augustus 2005 heeft het college van Gedeputeerde Staten schriftelijke vragen van onze fractie beantwoord over bodemvervuiling op het voormalige Ageve- terrein in Aalten. In verband daarmee stellen wij hierbij de navolgende aanvullende vragen:

1. In juli 2005 is, in opdracht van de gemeente Aalten, door de Rouwmaat groep te Groenlo een bodemonderzoek uitgevoerd op het Agave- terrein. Uit onze informatie (*) blijkt dat dezelfde Rouwmaatgroep ook betrokken is (geweest) bij werkzaamheden op het terrein. In hoeverre kan dan nog gesproken worden van een onafhankelijk bodemonderzoek?

2. In het kader van het genoemde onderzoek zijn analyses van bodemmonsters uitgevoerd door de firma Envirolab uit Oosterhout. Uit het dossier, dat ter inzage ligt bij de gemeente Aalten, blijkt dat in eerste instantie een mengmonster een zeer hoge hoeveelheid minerale olie zou bevatten. (250 milligram per kilogram droge stof). Achteraf is dit gecorrigeerd. Een bijgesloten brief van Envirolab meldt (citaat): “met het overbrengen van het monstermateriaal gedurende het extractieproces, is dit materiaal in een foutieve monsterhouder terechtgekomen. De betrokken medewerkers zijn hierover aangesproken”.
Eén van de ondertekenaars van de betreffende brief van Envirolab heeft echter in de pers laten weten dat hij zich van deze kwestie en de brief niets kan herinneren.(**) Bent u het met ons eens dat dit feit de geloofwaardigheid van het rapport van de Rouwmaat groep verder ondergraaft? Zo nee, waarom niet?

3. Waarom bevat het rapport van de Rouwmaat Groep geen historisch onderzoek?

4. Bent u het, concluderend, met ons eens dat een nieuw- onafhankelijk onderzoek nodig is naar de bodemvervuiling op het Agave-terrein? Wilt u hierop bij de gemeente Aalten aandringen?

5. In de beantwoording van de statenvragen d.d. 23-08-2005 deelt u mede dat nader onderzoek moet uitwijzen of de gemeente Aalten dan wel de provincie Gelderland bevoegd gezag is m.b.t. de aangetroffen vervuiling. Wilt u ons de resultaten van dit nader onderzoek doen toekomen?

Namens de Statenfractie van de Socialistische Partij
Toine van Bergen, statenlid

(*) Zie de foto op deze website: http://toinevanbergen.web-log.nl/log/3260751
(**) “Raadsels rond Agaveterrein blijven”, De Gelderlander van 29 juli 2005

SP wil nieuw onderzoek Agave- terrein
Wie is verantwoordelijk voor vervuiling Aaltens Agave- terrein?
SP wil duidelijkheid over vervuiling Aaltens Agave- terrein
Een dagje Aalten

U bent hier