h

Vragen over uitstoot giftige stoffen bij Sachem in Zaltbommel

20 september 2005

Vragen over uitstoot giftige stoffen bij Sachem in Zaltbommel

De chemische fabriek van Sachem in Zaltbommel krijgt binnenkort een nieuwe milieuvergunning. Het lijkt erop dat de provincie Gelderland de uitstoot van een grote hoeveelheid kankerverwekkende stoffen wil gaan toestaan.

Dit is reden geweest voor de Gelderse SP om hierover, middels schriftelijke vragen, opheldering te vragen bij het provinciebestuur. Het gaat om de uitstoot van meer dan 20.000 kilo per jaar van vluchtige organische stoffen, waaronder het kankerverwekkende Epichloorhydrine.

Uit een rapport van ingenieursbureau Haskoning kan de conclusie getrokken worden dat Sachem straks, als ze over de nieuwe vergunning beschikt, ruim twee keer zoveel van de bovengenoemde stoffen mag uitstoten dan wettelijk is toegestaan. En zelfs twintig keer meer dan volgens Europese milieuregels mag.

De SP vraagt van het provinciebestuur de garantie dat Sachem zich gaat houden aan de Nederlandse- en Europese regels voor uitstoot van stoffen.

Tekst schriftelijke vragen

Aan: de voorzitter van Provinciale Staten
van Gelderland
Dhr. C. Cornielje

Arnhem, 20-09-2005

Geachte voorzitter,

Het chemisch bedrijf Sachem BV te Zaltbommel heeft een aanvraag ingediend voor een nieuwe milieuvergunning. De SP maakt zich zorgen over het vrijkomen van grote hoeveelheden Vluchtige organische stoffen (VOS) bij het bedrijf. Waaronder het kankerverwekkende Epichloorhydrine (ECH).
In verband daarmee stel ik u de volgende vragen:

1. In een rapport van Haskoning BV, dat in het aanvraagdossier zit, staat dat de provincie een maximale jaarvracht aan vluchtige organische stoffen van 20.064 kilogram per jaar wil toestaan ( pagina 7). Is dit juist?
2. Als dit inderdaad zo is, betekent dat dat de jaargemiddelde VOS- emissie dan 115 mg/m3 bedraagt. Volgens de Nederlandse emissie Richtlijnen (NeR) is slechts maximaal 50 mg/m3 toegestaan. Volgens ontwerp- Europese regels zelfs slechts 5 mg/m3 (Concept- BREF, pagina 356). Daarmee wordt de emissie ruim twee keer zo hoog dan volgens Nederlandse regels is toegestaan, en ruim twintig keer hoger dan van Europa mag. Bent u het met ons eens dat dit onaanvaardbaar is? Zo nee, waarom niet?
3. Bent u bereid in de vergunning normen voor uitstoot van VOS op te nemen die voldoen aan de hierboven genoemde Nederlandse – en Europese regels? Zo nee, waarom niet?

Namens de Statenfractie van de Socialistische Partij
Toine van Bergen, statenlid

U bent hier