h

Hoger loon statenleden verdiept kloof burger-politiek

24 november 2005

Hoger loon statenleden verdiept kloof burger-politiek

De SP moet niets hebben van het advies van de commissie-Dijkstal, waarin wordt voorgesteld dat burgemeesters, statenleden en raadsleden een fikse loonstijging verdienen. Het advies lekte uit via RTL Nieuws. Tweede-Kamerlid Ewout Irrgang: “Balkenende heeft het vaak gehad over ‘het herstel van vertrouwen’, ook in de politiek. Hoe moet dit hier in godsnaam aan bijdragen?”

De commissie-Dijkstal onderzocht de beloning van alle politieke ambtsdragers. Statenleden zouden liefst 31% extra moeten krijgen, raadsleden 15%, burgemeesters 9%, wethouders 3% en Tweede-Kamerleden 2%.

SP-Kamerlid Ewout Irrgang ( foto hierboven) noemt de voorstellen onverantwoord. “Door nu het inkomen van politici met vele procenten te verhogen komen hun salarissen misschien meer in de buurt van die in de top van het bedrijfsleven, maar de kloof tussen de mensen en hun vertegenwoordigers wordt zo verdiept. Honderdduizenden mensen zijn er de afgelopen jaren fors op achteruit gegaan, zeker voor hen is dit natuurlijk niet uit te leggen. Ik pleit voor een morele koppeling tussen de salarissen van politici en die van gewone werknemers: dan ondervinden politici tenminste ook zelf de gevolgen van hun eigen beleid.”

Al eerder adviseerde de commissie-Dijkstal dat het salaris van een minister met 30 procent omhoog moet. “Dat is helemaal bezopen, dertig procent erbij. Iedereen moet matigen, alleen voor ministers kan het blijkbaar niet op. Minister Pechtold zei onlangs: ‘Het grote probleem van Den Haag, is Den Haag.’ Op deze manier krijgt hij natuurlijk gelijk. Hopelijk kan hij zijn collega’s ervan overtuigen dat dit echt slechte voorstellen zijn.”

Sinterklaas bestaat wél

U bent hier