h

Campings op de Veluwe dreigen onbetaalbaar te worden

15 december 2005

Campings op de Veluwe dreigen onbetaalbaar te worden

Gisteren vergaderde Provinciale Staten over de recreatie op de Veluwe. Het idee is dat er in het centrale deel van dit waardevolle natuurgebied campings moeten verdwijnen, om de natuur meer kans te geven. Daarmee moet er ruimte komen om aan de rand van de Veluwe nieuwe recreatie- initiatieven een kans te geven. Dat klinkt sympathiek, maar er zit een addertje onder het Veluwse gras. Goedkoop recreëren dreigt in de verdrukking te komen.

SP- statenlid Toine van Bergen was vorige week, samen met Harry Voss van het MilieuAlarmteam, op werkbezoek op de Veluwe. Om eens met eigen ogen te zien wat er nu allemaal gebeurt in de recreatiesector. En hij is toch wel geschrokken.

Van Bergen: " Tot nu toe zijn er vooral campingplaatsen verdwenen voor mensen met een kleine beurs. Zoals WAO- ers en AOW- ers die in een caravan zitten, en waarvoor dit heel belangrijk is voor hun welzijn en gezondheid".

Nieuwe campingplaatsen zijn er voor hen nog niet teruggekomen. Bovendien kon hij constateren dat er op de meest waardevolle plekjes van de Veluwe wel degelijk nog steeds voorzieningen bijgebouwd worden. Maar dan juist in het duurdere segment. Vlakbij een camping waar goedkope caravans moeten wijken voor de natuur, worden nog te bouwen luxe recreatiewoningen aangeboden, vanaf 66.000 euro per stuk.

Van die krimp op de Veluwe komt dus nog niet echt veel terecht. Maar vooral dreigt "Jan met de pet" de dupe te worden van het Gelderse campingbeleid, getiteld "Groei en Krimp".

Tijdens de statenvergadering van gisteren diende de SP- fractie een motie in, met als titel: "De Veluwe is van iedereen". Daarin werd uitgesproken dat het relatieve aantal campingplaatsen voor mensen met een minimum- en modaalinkomen in de toekomst niet mag afnemen. Deze motie kreeg alleen steun van GroenLinks (op het lid Kortooms na) en een deel van de fractie van de Partij van de Arbeid.

Tekst van de motie

Provinciale Staten van Gelderland, in vergadering bijeen op 14 december 2005, overwegende:

• Dat natuur en milieu gediend zijn met het “Krimp- en groei- beleid” op de Veluwe;

• Dat dit beleid er echter niet toe mag leiden dat recreëren op de Veluwe onbetaalbaar wordt voor mensen met een modaal- en minimuminkomen;

Spreken uit dat door het “groei- en krimpbeleid” het relatieve aantal verblijfsplaatsen voor mensen met een modaal- en minimuminkomen niet mag afnemen.

Agnes Lewe (SP)
Toine van Bergen (SP)

Campings op de Veluwe: fotoreportage

U bent hier