h

Gelderse politici schenden eigen integriteitsregels

25 januari 2006

Gelderse politici schenden eigen integriteitsregels

Papier is geduldig, zo bijkt maar weer eens. Enkele jaren geleden ging de Gelderse politiek akkoord met de gedragscode bestuurlijke integriteit. Op grond daarvan mogen politici geen geschenken aannemen die meer waard zijn dan 50 euro. Vanmorgen bleek echter dat alle fractievoorzitters, met uitzondering van die van de SP-fractie, geen probleem hebben met de jaarkaart die ze van het Park de Hoge Veluwe en het Kröller Mûllermuseum hebben gekregen.

De SP- fractie had berekend dat de waarde van deze kaart ruim boven de 50 euro uitkomt, omdat statenleden en gedeputeerden gratis maximaaal 4 mensen in hun auto mogen meenemen op het terrein. En deze mensen hebben ook gratis toegang tot het museum.

De vertegenwoordigers van de andere partijen wrongen zich in de meest vreemde bochten om hun gedrag goed te praten. Zo zou de provincie Gelderland geen enkele zakelijke relatie met het park hebben.

Dit is volkomen onjuist. Alleen al omdat de provincie een actief beleid voert om het toerisme op de Veluwe - en dus ook op het terrein van het Park Hoge Veluwe - te bevorderen. Ook de directies van het Park en het museum zien wel degelijk een relatie: de aan alle statenleden en leden van het dagelijks bestuur van Gelderland toegestuurde kaart heet niet voor niets "relatiekaart".

Motie OV- en fietsgebruik
Ook op een ander vlak bleek vanmorgen dat de Gelderse politiek nog steeds weinig oog heeft voor het feit, dat bestuurders een voorbeeldfunctie hebben. In een SP-motie werden de leden van provinciale staten en gedeputeerde staten opgeroepen om zoveel als mogelijk is gebruik te maken van het openbaar vervoer en de fiets. De motie kwam aan de orde bij een debat over maatregelen om de luchtkwaliteit in onze provincie te verbeteren.

De motie kreeg alleen de steun van GroenLinks. Waarbij de Partij van de Arbeid het wel erg bont maakte, toen ze verklaarde waarom ze de motie niet wilde steunen. Het maximaal gebruikmaken van openbaar vervoer en de fiets zou al "bestaand beleid" zijn. Toen SP-statenlid Toine van Bergen aan PvdA-fractievoorzitter Piet Bijl vroeg wanneer dat beleid dan was vastgesteld, werd het heel stil in de statenzaal.....

Zoals ook gedeputeerde van Milieu van Diessen stilviel, toen de SP hem en zijn collega's vroeg om, waar mogelijk, vaker de dienstauto te laten staan.

SP- statenleden maken geen gebruik van gratis jaarkaaart Hoge Veluwe
SP: ook Gelderse politici kunnen bijdragen aan schonere lucht

U bent hier