SP: Cornielje moet maatregelen nemen tegen burgemeester Winterswijk
SP: Cornielje moet maatregelen nemen tegen burgemeester Winterswijk
De voormalige burgemeester van Neede Thijs van Beem heeft de gemeente Berkelland in grote financiële problemen gebracht. Vlak voordat Neede opging in de nieuwe fusiegemeente Berkelland heeft hij, zonder toestemming van de provincie, een handtekening gezet onder een contract met een projectontwikkelaar. Dit in verband met een plan voor de ontwikkeling van het centrum van Neede. De SP-statenfractie vindt dat commissaris van de Koningin Clemens Cornielje moet ingrijpen.
Voormalig wethouder Meijlis van Neede ging ook over de schreef: hij tekende een contract met een tweede projectontwikkelaar. De toestemming van Gedeputeerde Staten van Gelderland was verplicht in verband met de op stapel staande fusie met Borculo, Ruurlo en Eibergen. Ook werd verzuimd om deze drie voormalige gemeenten te informeren over de twee afgesloten overeenkomsten.
De gemeente Berkelland is nu, volgens een artikel in de Twentsche Courant/Tubantia, opgezadeld met een extra kostenpost van 1,6 miljoen euro. Bovendien zijn de afgesloten contracten nu formeel niet rechtsgeldig.
SP- statenlid Toine van Bergen heeft vandaag, door schriftelijke vragen te stellen, opheldering gevraagd aan het college van Gedeputeerde Staten. Hij wil ook weten of de gemeente Berkelland de geleden schade kan verhalen op de heren van Beem en Meijlis.
Ten slotte vindt de partij dat Commissaris van de Koningin Clemens Cornielje moet ingrijpen. De heer van Beem is op dit moment burgemeester van Winterswijk. De Commissaris van de Koningin is wettelijk verplicht om toezicht te houden op de burgemeesters in zijn provincie. Van Bergen: “ een burgemeester die zich zelf niet aan de wet houdt, met dit soort gevolgen, heeft geen enkel gezag meer”.
Tekst schriftelijke vragen
Aan: de voorzitter van Provinciale Staten
van Gelderland
Dhr. C. Cornielje
Arnhem, 06-02-2006
Geachte voorzitter,
In het dagblad Twentsche Courant/Tubantia van 3 februari 2006 stond een artikel over een overeenkomst die de voormalige burgemeester van Neede, de heer Th. van Beem, heeft afgesloten met projectontwikkelaar van Schoot. Toenmalig wethouder van Neede de heer Meijlis tekende, gemachtigd door de heer van Beem, een overeenkomst met projectontwikkelaar Lithos. Het betreffende artikel is bijgevoegd.
Naar aanleiding van dit artikel stelt de SP de volgende vragen:
1. Is het juist dat de heren van Beem en Meijlis deze overeenkomsten hebben afgesloten zonder de, op grond van de wet Arhi, benodigde toestemming van Gedeputeerde Staten van Gelderland?
2. Welke financiële gevolgen hebben deze handelswijze gehad voor de nieuw gevormde gemeente Berkelland?
3. Is het juist dat de toenmalige gemeente Neede geen overleg heeft gepleegd over deze handelswijze met de toenmalige gemeenten Eibergen, Borculo en Ruurlo? Was dit op grond van de wet Arhi wel verplicht?
4. Is het juist dat de afgesloten contracten niet rechtsgeldig zijn, in verband met strijdigheid met de wet Arhi? Wat zijn hiervan de gevolgen?
5. Kan de gemeente Berkelland geleden schade verhalen op betrokkenen?
6. Op grond van de Gemeentewet oefent de Commissaris van de Koning toezicht uit op het functioneren van burgemeesters. De heer van Beem is inmiddels benoemd tot burgemeester van Winterswijk. Neemt u maatregelen tegen hem? Zo ja, welke? Zo nee, waarom niet?
Toine van Bergen
Statenlid SP
(Vrijdag 3 februari 2006)
Van Beem tekende zelf omstreden deal Neede
NEEDE - Burgemeester Thijs van Beem ondertekende zelf een omstreden deal over het centrumplan in Neede. Hij handelde daarmee in strijd met de wet, omdat hij hiervoor geen toestemming had van de provincie Gelderland. De huidige burgervader van Winterswijk ligt daarmee onder vuur.
In december was al duidelijk dat Neede blunder op blunder stapelde bij het centrumplan. Het Needse gemeentebestuur sloot niet alleen zonder toestemming van de provincie Gelderland en fusiepartners contracten af, maar zadelde de nieuwe gemeente Berkelland ook op met een nieuw tekort van 1,6 miljoen.
Uit onderzoek dat de gemeente Berkelland daarop in opdracht van de gemeenteraad heeft uitgevoerd, blijkt dat burgemeester Thijs van Beem zelf zijn handtekening heeft gezet onder een overeenkomst met projectontwikkelaar Van Schoot.
Hij deed dat op 23 december 2004, één van de laatste dagen van de zelfstandige gemeente Neede. Twee dagen eerder tekende VVD-wethouder Piet Meijlis - gemachtigd door Van Beem - een overeenkomst met projectontwikkelaar Lithos over hetzelfde centrumplan.
Van Beem en Meijlis handelden daarmee in strijd met de wet Arhi. Daarin staat dat Neede voor dit soort contracten met grote financiële gevolgen voor de nieuwe heringedeelde gemeente, eerst toestemming moest vragen van Gedeputeerde Staten van Gelderland.
‘De twee overeenkomsten zijn in tegenstelling tot wat het college van Neede op 7 december 2004 heeft besloten niet naar de provincie gestuurd ter goedkeuring. 'Ondanks het ontbreken van goedkeuring zijn de overeenkomsten wel ondertekend’, aldus burgemeester H. Bloemen van Berkelland.
Ook had Neede volgens afspraken met Eibergen, Borculo en Ruurlo eerst aan deze gemeenten toestemming moeten vragen. Ook dat is niet gebeurd.
Berkelland constateert dat de omstreden overeenkomsten niet rechtsgeldig zijn, omdat ze in strijd met de wet zijn afgesloten. B en W van Berkelland zouden de overeenkomsten bij de rechtbank kunnen laten vernietigen. Maar in een brief aan Gedeputeerde Staten van Gelderland ziet Berkelland daar van af, vanwege het grote belang van het plan voor het centrum van Neede.
Berkelland heeft inmiddels het tekort van 1,6 miljoen terug weten te brengen tot 220.000 euro. Maar desondanks ligt fractievoorzitter C. Warlé van Gemeentebelangen onder vuur. Hij was als wethouder van Neede verantwoordelijk voor de onderhandelingen met de projectontwikkelaars.
Ook burgemeester Van Beem van Winterswijk komt door het onderzoek onder vuur te liggen. Zijn reactie: ‘Ik weet niet meer in detail hoe het is gegaan. Het is een wat opgeklopt verhaal hoorde ik van ambtenaren in Berkelland. Er zou niet zo veel mis zijn. De centrumplannen werden regelmatig teruggekoppeld. Als de andere drie gemeenten ermee instemden, gingen we niet naar de provincie. We losten het informeel op.’
De SP- vragen over van Beem: de krant van vandaag
Van Beem zwaar onder vuur in raad Berkelland
Juridisch onderzoek naar Huize de Kamp Neede
Inwoners Berkelland hebben recht op de waarheid
Oud- wethouder Neede slaat wild om zich heen
- Zie ook:
- Algemeen Bestuur
- Statenvragen