h

SP doet niet mee aan nieuwe statencommissie Europese Zaken

5 februari 2006

SP doet niet mee aan nieuwe statencommissie Europese Zaken

CDA-statenlid Versteeg is er bij de laatste vergadering van de Provinciale Staten in geslaagd om een nieuwe statencommissie er doorheen te krijgen: de commissie voor Europese Zaken. De SP doet als enige fractie niet mee aan deze statencommissie.

Doelstelling van de nieuwe statencommissie is om alle kennis en kunde rondom Europa te bundelen. Zo wordt voorkomen dat de provincie in de toekomst mogelijk verrast wordt door nieuwe regelgeving vanuit Brussel. Volgens fractievoorzitter Agnes Lewe ontbreekt de noodzaak voor deze nieuwe statencommissie: " We vinden het niet de taak van statenleden om uit te zoeken wat er in Brussel gebeurt. De Provincie Gelderland heeft een eigen lobbyist in Brussel, er zijn een heleboel ambtenaren die zich met Europees beleid bezig houden en er is een gedeputeerde met Europa in zijn portefeuille. Het is zijn taak de statenleden goed te informeren en daaraan zullen wij hem ook aan houden".

De voorzitter van de nieuwe commissie, Daan Versteeg (CDA) meent te moeten zeggen: "De grootste tegenstander in de grondwetcampagne (de SP dus) laat het afweten als er inhoudelijk wordt gediscussieerd over de voor en tegens van Europees beleid". Een dergelijke uitspraak maakt duidelijk dat hij niet weet hoe het parlementaire systeem werkt. De Staten zijn de plek zijn waar over beleid besloten wordt. De SP gaat de discussie over Europese aangelegenheden dus ook in de Staten voeren met iedereen en over alle onderwerpen. De nieuwe commissie is gewoon overbodig.

U bent hier