h

SP dwingt NS tot aanpak duurdere treinkaartjes Oost-Nederland

25 februari 2006

SP dwingt NS tot aanpak duurdere treinkaartjes Oost-Nederland

Naar aanleiding van vragen van SP-Kamerlid Arda Gerkens heeft de NS het makkelijker gemaakt voor reizigers in Oost-Nederland om onnodig dure kaartjes te vermijden. Doordat kaartautomaten niet automatisch de meest directe trajecten aanbieden als deels met treinen van spoorwegconcurrent Syntus wordt gereisd, betalen veel reizigers teveel voor hun treinreis. De NS heeft nu beloofd de kaartautomaten aan te passen.

Arda Gerkens

SP-Tweede Kamerlid Arda Gerkens

Treinkaartjes voor trajecten die via de kortste weg over Syntus-routes lopen worden niet meer berekend als reizigers bij het automaat een kaartje voor dat traject vragen. In plaats daarvan wordt de reis over het NS traject naar de plaats van bestemming berekend, met een omweg dus, wat voor de klant duurder uitpakt. Alleen door zelf bewust te kiezen voor het kopen van een treinkaartje via een station op een Syntus-traject kan tegen normaal tarief gereisd worden. Deze situatie doet zich voor op de trajecten Arnhem-Twente, Arnhem-Tiel en Arnhem-Geldermalsen.

De NS heeft nu beloofd om vanaf volgende week de reizigers actief te informeren over deze mogelijkheid. Ook worden de oude kaartautomaten die geen ‘via-kaartjes’ kennen met voorrang vervangen door nieuwe automaten. Halverwege maart moet dit probleem verholpen zijn.

SP-Kamerlid Arda Gerkens is verheugd over de maatregelen van de NS. “Ik ben blij dat de NS het probleem nu ook herkent en maatregelen neemt. De situatie is schadelijk voor de samenhang van het openbaar vervoer. Door het toelaten van steeds meer vervoerders treden dergelijke problemen steeds meer op. Het is hoog tijd dat de regering weer eens actief de regie gaat voeren over ons ov.”

Gelderland toont inzet voor gedupeerde Syntus-reizigers
Reizigers dreigen de dupe te worden van NS- rekentruc met treinkaartjes
Ook Kamerfractie SP stelt vragen over NS- truc met treinkaartjes

U bent hier