h

Mexico-reis: Gedeputeerde Keereweer niet enige bestuurder

24 maart 2006

Mexico-reis: Gedeputeerde Keereweer niet enige bestuurder

Gedeputeerde van water Harry Keereweer is deze week niet als enige provinciebestuurder afgereisd naar het Wereld Water Forum in Mexico. De reis is het initiatief van een Noordbrabantse gedeputeerde. Dat blijkt uit de antwoorden die het College van GS heeft gegeven op schriftelijke vragen van de SP-fractie.

Bij de beantwoording wordt uitgelegd dat het bezoek van nut zou zijn voor de provincie, omdat zo meer inzicht verkregen zou worden in de manier waarop in Noorwegen en Mexico aan rivierverruiming wordt gewerkt.
De SP heeft vraagtekens bij de meerwaarde die het bezoek van onze gedeputeerde heeft voor Gelderland. Er is een verslag toegezegd, en dat wachten we met belangstelling af.

Harry Keereweer
Gedeputeerde Harry Keereweer (PvdA, water).

Antwoorden op de gestelde schriftelijke vragen

Vraag 1: Wat is de reden van de reis?

Antwoord: Gedeputeerde Moons van de provincie Noord-Brabant heeft als voorzitter van het Regionaal Bestuurlijk Overleg Maas (RBOM) de leden van deze stuurgroep uitgenodigd voor een gezamenlijk bezoek aan het 4e WereldWaterForum (WWF) in Mexico. Het RBOM adviseert het kabinet over de implementatie van de Europese Kaderrichtlijn Water voor het stroomgebied van de Maas. Op het 4e WWF worden met veel landen ervaringen uitgewisseld over de implementatie van de Kaderrichtlijn Water (KRW).

Op verzoek van de Radboud Universiteit neemt gedeputeerde Keereweer op 21 maart deel aan een panel. In dit panel worden ervaringen rond rivierverruiming in Nederland met vergelijkbare projecten in Noorwegen en Mexico uitgewisseld.

Vraag 2: Wat zijn de gespecificeerde en onderbouwde kosten voor de reis?

Antwoord: Het betreft congres-, reis- en verblijfkosten ter hoogte van ca. 2600,-- euro die betaald worden uit het reis- en verblijfkostenbudget.

Vraag 3: Wat zijn de effecten voor het Gelders beleid?

Antwoord: In het kader van ruimte voor de rivier willen wij samen met andere publieke en private partijen komen tot een alternatief pakket aan rivierverruimingsmaatregelen voor de Waal. In de PKB Ruimte voor de Rivier is gekozen voor kribverlaging. De op het WWF op gedane kennis kan worden benut bij het verdere planproces in het kader van ruimte voor de rivier. Ervaringen met de KRW in andere landen kunnen worden verwerkt in de Gelderse stroomgebieden.

Vraag 4: Komt er een reisverslag? Zo ja, wanneer? Zo nee, waarom niet?

Antwoord: Ja. Er komt een verslag; zo spoedig mogelijk na afloop van het WWF.

Gedeputeerde Staten van Gelderland

C.G.A. Cornielje
Commissaris van de Koningin

H.M.D. Brouwer
Secretaris

Wat doet Keereweer in Mexico?

U bent hier