h

Zwaar vervuild slib in sloot bij Eibergs industrieterrein

7 april 2006

Zwaar vervuild slib in sloot bij Eibergs industrieterrein

Omwonenden van het Eibergse industrieterrein Kiefte 4 zijn al jarenlang ongerust over de kwaliteit van het grondwater. Zo grazen er koeien, die de laatste tijd opvallend vaak een doodgeboren kalf baren. Dezelfde koeien drinken ook uit sloten naast de Kiefte. De Gelderse statenfractie van de SP besloot om het bureau Oranjewoud een onderzoek te laten instellen. Daaruit bleek dat in een van de sloten zwaar vervuild slib voorkomt.

Nabij het industrieterrein Kiefte 4 liggen twee veroorzakers van vervuiling: een voormalige stortplaats en het metaalverwerkend bedrijf Heinhuis.

Het gehalte aan nikkel in een van de monsters is dermate hoog, dat daaruit de conclusie moet worden getrokken dat baggerslib uit de sloot afgevoerd moet worden. Goed om te weten, want er zijn plannen om de sloot te dempen, in verband met uitbreiding van het industrieterrein.

De SP heeft over deze zaak vragen gesteld aan het college van Gedeputeerde Staten van Gelderland. We vinden het vooral belangrijk om te weten wat er gebeurd is met het slib dat al eerder uit de sloot is gebaggerd. Dat ligt nu op het industrieterrein.

Tekst van de schriftelijke vragen

Op verzoek van de Statenfractie van de SP heeft bureau Oranjewoud onderzoek gedaan naar de kwaliteit van het grondwater, en slib in sloten, nabij het bedrijfsterrein Kiefte 4 in Eibergen. Een kopie van het rapport ontvangt u als bijlage bij deze vragen.
Uit het rapport blijkt dat er in een sloot met een lengte van ongeveer 500 meter ( zie de tekening, bijlage), aan de rand van het bedrijfsterrein, klasse 3- slib gevonden is. Het slib is met name ernstig verontreinigd met nikkel.

1. Het Waterschap heeft volgens omwonenden in een eerdere fase al een groot deel van deze sloot ( over een lengte van 400 meter) uitgebaggerd. Het bagger zou vervolgens gestort zijn op de bodem van het te ontwikkelen bedrijfsterrein Kiefte 4. Is dit juist?
2. Heeft het Waterschap, voordat het eerste deel van de sloot uitgebaggerd is, de kwaliteit van de bagger onderzocht? Zo ja, wat zijn hiervan de resultaten?
3. Indien het ook toen klasse 3- (of klasse 4-) slib betrof, had dit slib niet gestort mogen worden op het bedrijfsterrein, maar had het afgevoerd moeten worden. In dat geval is er dus sprake geweest van een overtreding van de milieuregels. Neemt u in dat geval maatregelen om het slib te laten verwijderen van het bedrijfsterrein Kiefte 4?
4. Het Waterschap zou volgens omwonenden plannen hebben om de betreffende sloot binnenkort te dempen, in verband met de uitbeiding van het bedrijfsterrein. Is dit juist? Gaat u er bij het Waterschap op aandringen om eerst de klasse 3- slib af te voeren voordat de sloot gedempt wordt?

Toine van Bergen (statenlid SP)

Tekst van de vragen, en het rapport van Bureau Oranjewoud op de site van de provincie Gelderland
Sloot langs De Kiefte IV vervuild met nikkel
Slibsloot Eibergen op de foto
Waterschap: "wij hebben niks uitgebaggerd"

U bent hier