h

Provincie: Berkelland moet slibprobleem op industrieterrein zelf oplossen

16 mei 2006

Provincie: Berkelland moet slibprobleem op industrieterrein zelf oplossen

Niet het Waterschap en ook niet de provincie zijn verantwoordelijk voor het aanpakken van vervuiling met klasse 3- slib in een sloot in Eibergen. Dat schrijft Gedeputeerde Staten in antwoord op schriftelijke vragen van de SP- fractie.

De SP in Gelderland zal intern bespreken hoe zei een bijdrage kan blijven leveren aan het verbeteren van het leefmilieu in Berkelland.

De tekst van de antwoorden op de statenvragen

1. Het Waterschap heeft volgens omwonenden in een eerdere fase al een groot deel van deze sloot (over een lengte van 400 meter) uitgebaggerd. Het bagger zou vervolgens gestort zijn op de bodem van het te ontwikkelen bedrijfsterrein Kiefte 4. Is dit juist?

Neen. Het waterschap is niet in deze kwestie betrokken. De gemeente heeft in februari 2005, ter voorbereiding op de geplande demping van de greppel, de graszode op de kant van de greppel getrokken en opschot van struiken verwijderd.

2. Heeft het Waterschap, voordat het eerste deel van de sloot uitgebaggerd is, de kwaliteit van de bagger onderzocht? Zo ja, wat zijn hiervan de resultaten?

De gemeente heeft in 2003, in het kader van het bestemmingsplan voor De Kiefte-IV, bodemonderzoek laten uitvoeren. Voor de resultaten van dat onderzoek verwijzen wij naar de gemeente.

3. Indien het ook toen klasse 3- (of klasse 4-) slib betrof, had dit slib niet gestort mogen worden op het bedrijfsterrein, maar had het afgevoerd moeten worden. In dat geval is er dus sprake geweest van een overtreding van de milieuregels. Neemt u in dat geval maatregelen om het slib te laten verwijderen van het bedrijfsterrein Kiefte 4?

In beginsel moet werkzaamheden met verontreinigde baggerspecie, op basis van de Wet bodembescherming, worden gemeld bij Gedeputeerde Staten. Werkzaamheden met klasse 3 (of lager) baggerspecie vormen daarop een uitzondering, omdat daarbij geen sprake is van een geval van ernstige bodemverontreiniging. De door de heer Van Bergen gepresenteerde onderzoeksresultaten laten zien dat geen sprake is van klasse 4 specie.
Het is aan de gemeente, onder wiens bevoegdheid de werkzaamheden hebben plaatsgevonden, om vast te stellen welke maatregelen moeten worden getroffen.

4. Het Waterschap zou volgens omwonenden plannen hebben om de betreffende sloot binnenkort te dempen, in verband met de uitbreiding van het bedrijfsterrein. Is dit juist? Gaat u er bij het Waterschap op aandringen om eerst de klasse 3-slib af te voeren voordat de sloot gedempt wordt?

De gemeente (niet het waterschap) is voornemens de greppel te dempen. Wij zullen niet aandringen op het verwijderen van eventueel aanwezig klasse 3 slib. Conform ons beleid doen wij dat pas als zou blijken dat er sprake is van klasse 4 slib.

Gedeputeerde Staten van Gelderland
C.G.A. Cornielje
Commissaris van de Koningin

H.M.D. Brouwer
secretaris

Zwaar vervuild slib in sloot bij Eibergs industrieterrein

U bent hier