h

Provincie: onderzoek naar slibstort Ingensche Waarden was zorgvuldig

17 juni 2006

Provincie: onderzoek naar slibstort Ingensche Waarden was zorgvuldig

Enkele weken terug heeft de provincie Gelderland kenbaar gemaakt dat ze akkoord gaat met het storten van deelds giftig slib in De ingensche Waarden. De SP- fractie was erachter gekomen dat er geen volledig onderzoek is gedaan naar het uitlekken van het slib via kleilagen, die verspreiding juist zouden moeten tegen gaan. Dat beweerde de aanvrager van de vergunning, de Ingensche Waarden BV, nota bene zelf. In antwoorden op vragen hierover houdt het provinciebestuur echter vol dat alles in orde is.

Beantwoording van de statenvragen

Vraag 1: Is het juist dat de gemeente Buren alleen formeel is medegedeeld dat de provincie Gelderland een ontwerpvergunning zou afgeven, en dat er geen overleg heeft plaatsgevonden met de gemeente Buren? Dit beweerde wethouder Hompe van de gemeente Buren.

Antwoord: Het is niet juist dat er alleen formeel is medegedeeld dat de provincie Gelderland een ontwerpvergunning zou afgeven. De gemeente is uitgenodigd voor de overleggroep Ingensche Waarden en was bij de laatste bijeenkomst van deze overleggroep ook vertegenwoordigd om kennis te nemen van de laatste stand van zaken.

De gedeputeerde heeft voorafgaand aan de publicatie van de ontwerpbeschikking de Burgemeester van de gemeente Buren ingelicht over het besluit.

Vraag 2: Is het toegestaan om vergunningen af te geven voor de realisatie van het baggerdepot, terwijl de geplande activiteiten in strijd zijn met het bestemmingsplan?

Is het college van GS van plan om van het zware juridische middel van een aanwijzing gebruik te maken?

Antwoord: Ja.

Het is momenteel nog niet bekend hoe de gemeente het bestemmingsplan zal aanpassen. Er is voor GS daarom geen aanleiding om na te gaan of gebruik zal worden gemaakt van de aanwijzingsbevoegdheid.

Vraag 3: De initiatiefnemer van het project, Ingensche Waarden B.V., heeft aangegeven dat er geen onderzoek is gedaan naar mogelijke lekkages door osmose of natuurlijke elektrische spanning in kleilagen. Bent u het met ons eens dat er dus sprake is geweest van onzorgvuldig en onvolledig onderzoek? Wat zijn hiervan de gevolgen?

Antwoord: Naar ons oordeel en dat van de MER-commissie is het onderzoek naar de versprei-dingsrisico’s naar grondwater en de omliggende bodem volledig en zorgvuldig uitgevoerd. De aanvraag biedt voldoende informatie om ons besluit op te baseren.

Vraag 4: Een werkplan, inrichtingsplan en de acceptatievoorwaarden moeten op een later mo-ment nog worden vastgesteld. Naar onze mening bestaat er daarom op dit moment onvoldoende inzicht in het project en is de aanvraag onvolledig. Bent u dat met ons eens?

Antwoord: Nee, het is gebruikelijk en juridisch aanvaardbaar dat bepaalde plannen die te maken hebben met de concrete uitvoering van de werkzaamheden op een later moment worden inge-diend of aangepast kunnen worden.

Vraag 5: De SP is van mening dat het werkplan, inrichtingsplan en de acceptatievoorwaarden afzonderlijke besluiten zijn in het kader van de Algemene wet bestuursrecht. Daartegen staat dus afzonderlijk bezwaar en beroep open. Bent u dat met ons eens?

Antwoord: Of afzonderlijk bezwaar en beroep mogelijk is hangt af van de voorschriften uit de milieuvergunning. Indien plannen of wijzigingen van plannen ‘ter goedkeuring aan GS” moeten worden voorgelegd, moeten wij een besluit nemen. Tegen deze besluiten is bezwaar en beroep mogelijk.

In ontwerpbeschikking is opgenomen dat het werkplan en eindinrichtingsplan door ons moeten worden goedgekeurd. Dit geldt ook voor wijziging van de bemonsteringswijze.

Vraag 6: Tijdens de bijeenkomst van 9 mei 2006 had zalencentrum Torenzicht niet de benodigde vergunningen. Was u hiervan op de hoogte? Wat betekent het voor de hoorzitting van 23 mei en het Gelders Debat op 7 juni a.s., als “Torenzicht” dan nog steeds niet over de benodigde vergunningen beschikt?

Antwoord: Ons was bekend dat het zalencentrum Torenzicht tijdelijk gesloten was.

Aangezien de gemeente Buren bevoegd gezag is voor deze inrichting heeft de provincie contact gezocht met de gemeente. De gemeente Buren heeft daarop verklaard dat de bijeenkomsten van de provincie Gelderland en anderen plaats konden vinden in het zalencentrum.

Gedeputeerde Staten van Gelderland

C.G.A. Cornielje
Commissaris van de Koningin

H.M.D. Brouwer
Secretaris

Ingensche Waarden: SP wil mening provinciebestuur over gebrekkig onderzoek naar slibstort

U bent hier