h

Spoeddebat over asbest in Gelderland

25 juni 2006

Spoeddebat over asbest in Gelderland

De Gelderse SP- fractie wil in de statenvergadering van aanstaande woensdag 28 juni een spoeddebat houden over asbest in Gelderland. Het lijkt erop dat milieugedeputeerde van Diessen de risico's voor de volksgezondheid van asbestwegen te laconiek opneemt. Bovendien wil de SP aandacht voor het feit, dat veel onschuldige burgers van Gelderland na 1 juli opgezadeld dreigen te worden met hoge kosten voor onderzoek naar- en sanering van asbestwegen. Ten slotte wil statenlid Toine van Bergen dat de provincie alle locaties in Gelderland waar asbest zit ( niet alleen in wegen maar ook elders) vermeldt op haar website.

De SP wijst al jarenlang op de grote gevaren van asbest. Lange tijd was de overheid nauwelijks bereid om concrete maatregelen te nemen om de bevolking te beschermen. Gelukkig komt daar de laatste tijd verandering in. Vooral nadat uit een onderzoek in 2005 bleek dat asbestkanker rond Goor relatief veel vaker voorkomt dan elders in Nederland. Ook besmetting via het milieu, zoals via asbest dat gebruikt is om onverharde wegen op te hogen, kwam volop in de aandacht.

Op 22 mei opende staatssecretaris van Geel in Harderwijk het landelijk Meldpunt Asbest. Tot 1 juli 2006, eind deze week dus, kunnen eigenaren van asbestwegen zich daar melden als ze vermoeden dat er in hun weg asbest zit. Het onderzoek en de sanering zal dan plaatsvinden op kosten van het Ministerie van VROM, voor 1 januari 2010.

De SP is blij met dit initiatief, maar vindt dat burgers hierover beter geïnformeerd hadden moeten worden. Zeker in gemeenten waarvan al bekend is dat er asbestwegen liggen, zoals in Berkelland, hadden volgens ons brieven huis-aan-huis verstuurd moeten worden. Ook de provincie zelf is tekort geschoten. In een brief van onze europarlementariër Kartika Liotard aan onze Voorzitter wees zij erop dat op de website van de provincie niet verwezen wordt naar het Meldpunt Asbest. Volstaan is met het uitgeven van een persbericht, op 23 juni.

De SP zet daarnaast grote vraagtekens bij de deadline van 1 juli. Goedwillende particulieren, die nu geen enkele reden hebben om te vermoeden dat hun grond asbest bevat, draaien in de toekomst toch op voor saneringskosten of worden mogelijk zelfs strafrechtelijk vervolgd.

Bij het Meldpunt Asbest kunnen alle vermoedens van asbestvervuiling gemeld worden, dus niet alleen asbestwegen. Wij vinden het belangrijk dat de burgers van Gelderand actief door het provinciebestuur geïnformeerd worden over plaatsen in Gelderland waar zich asbest bevindt. Bij de provncie is hierover al veel informatie beschikbaar. In het persbericht van 23 juni meldt het college dat er al 315 asbestwegen in Gelderland zijn gemeld. In het verleden zijn er, na onderzoek van TNO, al beschikkingen afgegeven om asbestwegen te saneren. Momenteel wordt inventariserend onderzoek naar asbestwegen gedaan door bureau Geofox- Lexmond. En de provincie heeft via diverse bodemdossiers kennis van de aanwezigheid van asbest.

Vragen voor het interpellatiedebat

1. Het Zutphens Dagblad van 31 mei 2006 (zie bijlage) meldt dat TNO- onderzoeker Peter Tromp vindt dat alle asbestwegen onmiddellijk moeten worden afgesloten. Tevens wordt gemeld dat gedeputeerde René van Diessen niets zou voelen voor wat hij noemt “ draconische maatregelen”. Graag een toelichting van de gedeputeerde.

2. Is het college met ons van mening dat door de huidige regeling voor sanering van asbestwegen burgers, die volkomen te goeder trouw zijn, het risico lopen dat ze moeten opdraaien voor zeer hoge onderzoeks- en saneringskosten? Is het college bereid om deze problematiek aan te kaarten bij staatssecretaris van Geel?

3.Is het college bereid om alle bij haar bekende locaties in Gelderland ( wegen en anderszins) waar zich asbest bevindt actief openbaar te maken door publicatie op de website, bijvoorbeeld op de risicokaart?

Onlangs stuurde SP- europarlementariër Kartika Liotard onderstaande brief aan Clemens Cornielje, de Commissaris van de Koningin van de provincie Gelderland:

Geachte heer Cornielje,

Met deze brief stuur ik u een digitaal exemplaar van de brochure ‘Asbest, bedrijfswinsten ten koste van mensenlevens’, geschreven naar aanleiding van een internationale asbestconferentie die ik eind vorig jaar in het Europees Parlement organiseerde. Per separate post ontvangt u tevens een twintigtal gedrukte exemplaren die u vrij kunt gebruiken. Extra exemplaren zijn gratis bij te bestellen.

Ik begreep namelijk uit uw burgerjaarverslag dat u druk bezig bent de dienstverlening van de Provincie te verbeteren. Met name de digitale voorzieningen zouden de burger meer en betere informatie moeten kunnen leveren, zo schrijft u. Ik ben het daar mee eens. Want informatie, zo is onze ervaring, moet je mensen op een zo direct mogelijk manier aanbieden. Graag had ik u de brochures dan ook persoonlijk overhandigd, maar helaas houden drukke werkzaamheden mij voorlopig in Brussel.

Echter, op de website van de Provincie Gelderland is niets te vinden over het Meldpunt Asbest. Toch sluit op 30 juni al de termijn waarop inwoners van Gelderland hun mogelijk met asbest vervuilde wegen of erven kunnen aanmelden bij het Meldpunt Asbest.

Ik ben er van overtuigd dat u daar snel werk van zult maken. Anders neem ik aan dat u Gelderlanders zult bijstaan mochten zij na 30 juni strafrechtelijk worden vervolgd omdat zij niet wisten dat het verzuimen hun mogelijk met asbest vervuilde erven te melden een strafbaar feit is.

Met vriendelijke groet,
Kartika Liotard

Gelderse SP- groepen voeren actie tegen asbestwegen

U bent hier