h

Staten nemen groot risico met miljoenensteun voor Arnhems Rijnboogproject

3 juli 2006

Staten nemen groot risico met miljoenensteun voor Arnhems Rijnboogproject

Afgelopen woensdag hebben Provinciale Staten ingestemd met een subsidie van bijna 10 miljoen euro voor het Rijnboogproject in Arnhem. Een bedrag wat over enkele jaren wel eens niet naast de Rijn, maar in de rivier gegooid blijkt te zijn. De provincie Gelderland wil bovendien nog extra gemeenschapsgeld in het project steken doordat ze plannen ontwikkelt om een deel van haar ambtenaren te gaan huisvesten in de nog te bouwen kantoren. De financiƫle risico's zijn groot, terwijl de omvang van het project op veel weerstand stuit bij de Arnhemse bevolking.

Weinig projecten in Arnhem zijn de laatste jaren zo omstreden geweest als het Arnhemse Rijnboogproject. Het plaatselijke gemeentebestuur wil heel veel geld spenderen aan het opknappen van de binnenstad in de omgeving van de Rijn. Daar hoeft op zichzelf niets mis mee te zijn, maar de schaal waarop het nu dreigt te gaan gebeuren heeft veel weg van grootheidswaanzin.

In samenwerking met projectontwikkelaars moet er onder andere veel dure woningen gebouwd worden. Maar ook in Arnhem is meer behoefte aan goedkope huurwoningen. Door op het nabijgelegen Cobercoterrein ook al grotendeels dure woningen te bouwen maakt Arnhem de kansen voor het slagen van het project alleen maar kleiner.

Ook zijn er nogal wat kantoren gepland. Terwijl er in Arnhem - zoals in heel Gelderland- al veel leegstand is. Elders in de stad (rond Gelredome) azen projectontwikkelaars trouwens op de mogelijkheid om het aantal kantoren nog verder te doen toenemen.

Enkele maanden geleden kon het subsidievoorstel nog niet op steun van de Staten rekenen, omdat de politici in meerderheid vonden dat er nog onvoldoende geluisterd was naar de burgers. Inmiddels is duidelijk dat een meerderheid van de Arnhemmers een referendum wil over "Rijnboog". Toch is nu al het besluit genomen om de steun te verlenen.

Alleen de SP en SGP stemden woensdag tegen de Rijnboogplannen.

U bent hier