h

Duidelijkheid gevraagd over verwerking van giftig afvalhout

12 augustus 2006

Duidelijkheid gevraagd over verwerking van giftig afvalhout

De SP kreeg een tip over het afvalverwerkende bedrijf Bowie BV in Tiel. Daar wordt onder andere afvalhout opgeslagen en verwerkt. Zwaar vervuild geïmpregneerd hout mag volgens de Nederlandse regels niet getransporteerd worden naar kolencentrales, om daar verbrand te worden. Dat levert grote gezondheidsrisico's op, omdat in het hout giftige zware metalen zitten. Die komen bij verbranding in de lucht. De controle bij Bowie BV, om vermenging van houtstromen te voorkomen, blijkt echter weinig voor te stellen.

Zo worden "schone", "licht vervuilde" en "zeer vuile" afvalhoutstromen niet bemonsterd en geanalyseerd, maar alleen met het blote oog gescheiden. Het probleem is daarbij dat het meest giftige hout niet altijd herkend wordt, omdat het vaak verweerd of vergeschilderd wordt.

Het gevolg kan zijn dat zwaar vervuild hout toch verbrand gaat worden in kolencentrales, zoals die van Electrabel in Nijmegen.

SP- statenlid Toine van Bergen wil weten hoe de situatie is bij vergelijkbare bedrijven. Hij wil dat de provincie strengere eisen gaat stellen: er moeten analyses gemaakt worden van de samenstelling van al het afvalhout.

In verband hiermee heeft hij vandaag de volgende schriftelijke vragen gesteld aan het provinciebestuur:

Inleiding

Op 30 juni 2005 hebben GS van Gelderland een beschikking afgegeven aan Bowie Afvalstoffen Recycling BV in Tiel, onder andere voor het opslaan en breken van afvalhout. (Beschikking Nr. MPM550/MW03.44485).
Het afvalhout wordt op grond van deze vergunning niet bemonsterd en geanalyseerd, maar alleen visueel gecontroleerd (pag. 14 van de vergunning).

1. Zwaar vervuild geïmpregneerd hout ( het zogenaamde C- hout) moet op grond van de vergunning gescheiden worden opgeslagen en verwerkt. Het geldt als gevaarlijk afval, en mag niet verstookt worden in bijvoorbeeld electriciteitscentrales in ons land. Maar het C- hout is niet altijd visueel herkenbaar, omdat het verweerd of overgeschilderd kan zijn. Bent u het met ons eens dat op grond van dit feit C- hout niet voldoende gescheiden kan worden van A- en B-hout? Zo nee, waarom niet?

2. Bij welke andere bedrijven in Gelderland wordt eveneens afvalhout opgeslagen en bewerkt? Wordt het hout daar wel bemonsterd en geanalyseerd?

3. Bent u bereid om de vergunning van Bowie BV en vergelijkbare bedrijven in Gelderland aan te scherpen, zodat ook bij die bedrijven bemonstering en analyse van afvalhout verplicht wordt gesteld?

Controle op houtafval is slecht

U bent hier