h

SP: Beheer Fort Pannerden moet bij krakers blijven

20 augustus 2006

SP: Beheer Fort Pannerden moet bij krakers blijven

De statenfractie van de SP heeft vandaag het provinciebestuur opgeroepen om op te komen voor de krakers in het Fort Pannerden. Ze wonen sinds het jaar 2000 in dit fort dat een grote cultuurhistorische waarde heeft. Het maakt sinds 2005 deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het pand was in het bezit van Staatsbosbeheer, die het jarenlang verwaarloosde. De krakers knapten het pand op en stelden het open voor het publiek. Maar ze kregen stank voor dank van de gemeente Lingewaard. Die wil de krakers eruit gooien en het beheer opnieuw aan Staatsbosbeheer toevertrouwen.

Door een wijziging van het bestemmingsplan mag er niet meer gewoond worden in Fort Pannerden. Daar hebben de krakers begrip voor. Daarom hebben zij voorgesteld om te vertrekken, maar wel het beheer van het fort te blijven uitoefenen. Dit om te voorkomen dat het pand opnieuw verloedert.

De SP vindt dit een goed plan, zeker omdat de vrees bestaat dat het fort na overdracht aan Staatsbosbeheer voorlopig op slot gaat.

In en rond alle forten die, zoals Fort Pannerden, tot de Hollandse Waterlinie behoren, wordt ieder jaar in september het evenement "September Fortenmaand" gehouden. Wij zien graag dat het fort volgende maand, onder beheer van de krakers, wordt opengesteld voor het publiek. Ook om die reden vindt de partij dat in ieder geval het beheer van het fort in handen van de krakers moet blijven.

De SP vindt dat de krakers zich uiterst constructief opstellen, en dat de provincie hen moet steunen. Daarom heeft statenlid Toine van Bergen vandaag de volgende schriftelijke vragen verstuurd aan Commissaris van de Koningin Clemens Cornielje.

Inleiding

Fort Pannerden werd van 1869 tot 1871 gebouwd als sperfort om te voorkomen dat een aanvallend leger via de Waal zo door kon trekken richting Vesting Holland (het gebied achter de Nieuwe Hollandse Waterlinie) daarnaast moest het fort zien te voorkomen dat het Pannerdens kanaal afgedamd zou kunnen worden, waardoor de Nieuwe Hollandse Waterlinie zonder water zou komen te zitten. Al enkele jaren na de bouw bleek het ontwerp van het gebouw achterhaald door de voortschrijdende wapentechniek.

Op 1 januari 1988 ging het fort naar Staatsbosbeheer die nog steeds eigenaar is.
Het bleef leeg tot een stichting zich in ging zetten voor een restauratie. Dit initiatief ging echter verloren, en na opnieuw jarenlang verloederd te zijn werd het gebouw op 12 juni 2000 gekraakt. In 2005 werd het fort alsnog toegevoegd aan de Hollandse Waterlinie. Op dit moment wordt Fort Pannerden bewoond door een vijftiental mensen, die het fort door middel van hun gezamelijke inspanningen voor verder verval behoeden. Ook bood het fort ruimte aan kleinschalige culturele activiteiten, en werden maandelijks open dagen en groepsrondleidingen gehouden.
De gemeente Lingewaard wil nu het pand laten ontruimen.
In verband hiermee stel ik u de volgende vragen:

1. Bent u het met ons eens dat het behoud van Fort Pannerden van groot cultuurhistorisch belang is, en dat de krakers de afgelopen jaren een belangrijke rol gespeeld hebben met betrekking tot het instandhouden en voorkomen van verder verval van het fort?

2. Welk belang is gediend met de ontruiming? Eerder liet Staatsbosbeheer het fort verloederen. Bestaan er nu wel concrete plannen van Staatsbosbeheer om op korte termijn het fort open te stellen voor het publiek? Welke plannen zijn dat, en wanneer wordt het fort weer opengesteld?

3. Wat vindt u van het aanbod van de krakers om het fort te verlaten, maar wel het beheer op zich te nemen? Bent u met ons van mening dat dit, zeker op korte termijn, een goede oplossing is? Wilt u deze mening overbrengen aan de gemeente Lingewaard?

4. De provincie Gelderland neemt deel aan het jaarlijkse project “September Fortenmaand”. Ook in september 2006 worden in en rond diverse forten in de Hollandse Waterlinie publieksactiviteiten georganiseerd. Waarom is Fort Pannerden hier niet bij betrokken, terwijl het Fort sinds 2005 toch officieel deel uitmaakt van de Hollandse Waterlinie? Wilt u bevorderen dat het fort onder beheer van de krakers in september 2006 voor het publiek wordt opengesteld?

De website van de bewoners van Fort Pannerden
Op bezoek bij krakers in Fort Pannerden
Website nationaal project De Hollandse Waterlinie
Website Nationale Fortenmaand

U bent hier