h

College bagatelliseert problemen met geïmpregneerd hout

17 september 2006

College bagatelliseert problemen met geïmpregneerd hout

Er ontbreekt veel aan het toezicht op stromen zwaar vervuild houtafval: het zogenaamde geïmpregneerde hout. De SP vindt dat dit hout door afvalbedrijven niet goed gescheiden wordt van de andere schonere houtstromen. Het gevolg kan zijn dat giftige zware metalen door verbranding in kolencentrales in het milieu komen. Slecht voor onze gezondheid. In schriftelijk vragen werd aan het provinciebestuur hiervoor aandacht gevraagd. Volgens de provincie valt het allemaal wel mee met die gevaren.

Zo stelt het college van GS dat afvalbedrijven er alle belang bij hebben om schone, vuile- en zeer vuile houtstromen goed te scheiden. Immers, als niet wordt voldaan aan de kwaliteitseisen van de afnemers kan dat vervelende gevolgen voor ze hebben.

De SP vindt dat de provincie haar ogen sluit voor de andere kant van het verhaal: door het slim mengen van geïmpregneerd hout met schonere houtstromen kan de afvalwereld ontzettend veel kosten uitsparen, en dus geld verdienen.

Inmiddels zijn de schriftelijke vragen beantwoord; zie hieronder.

Vraag 1: Zwaar vervuild geïmpregneerd hout (het zogenaamde C-hout) moet op grond van de vergunning gescheiden worden opgeslagen en verwerkt. Het geldt als gevaarlijk afval en mag niet verstookt worden in bijvoorbeeld elektriciteitscentrales in ons land. Maar het C-hout is niet altijd visueel herkenbaar, omdat het verweerd of overgeschilderd kan zijn. Bent u het met ons eens dat op grond van dit feit C-hout niet voldoende gescheiden kan worden van A- en B-hout? Zo nee, waarom niet?

Antwoord: C-hout wordt als aparte stroom geaccepteerd en behandeld. Onverhoopt tussen het A/B-hout aangetroffen C-hout wordt tijdens de overslag en/of verwerking verwijderd. Incidenteel kan het echter voorkomen dat C-hout niet wordt herkend en met het A/B-hout wordt afgevoerd of verwerkt. Het bedrijf heeft er echter alle belang bij dit zo veel mogelijk te voorkomen, omdat er anders mogelijk niet meer wordt voldaan aan de kwaliteitseisen die afnemers stellen.

Bowie heeft weliswaar vergunning om C-hout te accepteren, maar mag deze activiteit nog niet verrichten. Hiervoor dient eerst een aantal voorzieningen getroffen te worden, o.a. de bouw van een hal. Zolang die voorzieningen niet zijn gerealiseerd, mag Bowie geen activiteiten met C-hout verrichten (m.u.v. het hiervoor genoemde incidenteel verwijderen van onverhoopt tussen het A/B-hout aangetroffen C-hout).

In Nederland zijn op grond van het Besluit melden bedrijfsafvalstoffen en gevaarlijk afvalstoffen regels gesteld met betrekking tot de afgifte, de ontvangst en het vervoer van bedrijfsafvalstoffen en gevaarlijke afvalstoffen. Daarnaast is in het Landelijk Afvalbeheerplan 2002-2012 (LAP) bepaald dat bedrijven die zich bezighouden met de inzameling, opslag en/of be-/verwerking van gevaarlijke en/of niet-gevaarlijke afvalstoffen een adequaat acceptatie- en verwerkingsbeleid (A&V-beleid) dienen vast te stellen. Verder dienen deze bedrijven toereikende procedures met betrekking tot de administratieve organisatie en interne controle (AO/IC) op te stellen. Voor Bowie zijn hierover in de veranderingsvergunning van 30 juni 2005 voorschriften opgenomen.

Vraag 2: Bij welke andere bedrijven in Gelderland wordt eveneens afvalhout opgeslagen en be-werkt? Wordt het hout daar wel bemonsterd en geanalyseerd?

Antwoord: Door de onderstaande bedrijven binnen Gelderland wordt afvalhout opgeslagen en/of bewerkt:

- De Ruiter B.V. te Boven-Leeuwen;

- SITA Recycling Services te Duiven;

- Vierhouten B.V. te Ermelo;

- Nienhuis B.V. te Neede;

- Recycling van Werven B.V. te Oldebroek;

- Methorst Milieu B.V. te Scherpenzeel;

- Exploitatiemaatschappij J. ter Horst B.V. te Varsseveld;

- Noach Handel en Transport B.V. te Zutphen.

De hiervoren aangegeven bedrijven hebben geen vergunning voor het bewerken van C-hout. Een aantal bedrijven heeft wel een vergunning voor het op- en overslaan ervan.

Eindverwerkers (bijvoorbeeld de spaanplaatindustrie) stellen kwaliteitseisen aan het product. Door de leverancier dient in deze gevallen de kwaliteit van het geshredderde hout te worden aangetoond.

Het bedrijf Vierhouten B.V. te Ermelo is naast bewerker ook een eindverwerker van afvalhout. Het bedrijf shreddert A/B-hout voor het maken van zgn. houtvezelpallets. Deze pallets dienen te voldoen aan de eisen die de Europese verpakkingsrichtlijn stelt. Om te controleren of aan die eisen wordt voldaan, bemonstert en analyseert het bedrijf wekelijks zelf mengmonsters van het geshredderde A/B-hout. C-hout mag niet worden geaccepteerd.

Vraag 3: Bent u bereid om de vergunning van Bowie B.V. en vergelijkbare bedrijven in Gelder-land aan te scherpen, zodat ook bij die bedrijven bemonstering en analyse van afvalhout ver-plicht wordt gesteld?

Antwoord: Wij zien op dit moment geen aanleiding om de vergunning van Bowie B.V. en ver-gelijkbare bedrijven aan te scherpen met een monstername- en analyseverplichting.

U bent hier