h

De jeugdzorg en hulpverlening aan allochtone jongeren

2 september 2006

De jeugdzorg en hulpverlening aan allochtone jongeren

Statenleden, directeuren van zorginstellingen, ambtenaren en – een grote groep jongeren waren op 30 augustus 2006 aanwezig bij een bijeenkomst over hulpverlening aan allochtone jongeren. De jongeren, zelf cliënten van de jeugdzorg en bewoners van een internaat, beten de spits af door te vertellen dat zij het voor een groot deel eens waren met het rapport. Maar zij hadden ook nog een paar aanvulligen die zij op papier hadden gezet en later uitdeelden. Ook wilden zij kwijt dat zij het vervelend vonden hoe sommigen mensen tegen hun aankeken als waren zij “criminelen of zo”. Daar willen zij iets aan gaan doen, samen met mensen van Zorgbelang Gelderland. Aansluitend presenteerden de onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen en een medewerker van Osmose hun resultaten en aanbevelingen.

Presentatie rapport Bruggen slaan

Het rapport “Bruggen slaan” constateert dat de jeugdzorg onder jongeren en dus ook onder allochtone jongeren nog nauwelijks bekend is. Ook allochtone ouders hebben geen goed beeld van de (vrijwillige) jeugdzorg en hoe zij met hun hulpvragen omgaan. Hierdoor duurt het lang voordat de vragen bij de hulpverleners komen. De vooronderstelling is dat hiermee waardevolle tijd verloren gaat. Hulpverleners die werden geïnterviewd bevestigeen de constatering van de Quick Scan: er is veel verworven ervaring maar van een systematische deskundigheidsbevordering is geen sprake. De onderzoekers adviseren een publiciteitscampagne van Bureau Jeugdzorg die aansluit op de leefwereld van jongeren, goede voorlichting gericht op allochtone vrouwen omdat zij al moeders een belangrijke rol spelen. Zij stellen voor om intermediairs in te schakelen om een brug te slaan tussen allochtone gemeenschappen en de (jeugd)hulpverlening en andere voorzieningen. Zij pleiten voor deskundigheidbevordering en systematisch onderzoek.

Gehoord hebbende de adviezen van zowel de onderzoeksgroep als Osmose gaf Floor Gimbel (GronLinks) mede namens Agnes Lewe (SP) een voorzet hoe binnen de jeugdzorg verder gewerkt kan worden aan de verbetering van de hulpverlening aan allochtone jongeren:

1. De jeugdzorg in Gelderland zorgt ervoor dat alle jongeren bekend zijn met de hulpverlening die de jeugdzorg kan bieden. Zij gebruiken hierbij methoden die aansluiten bij de belevingswereld van de jongeren. Familie en vrienden/vriendinnen spelen hierbij een grote rol. Onderzoek moet uitwijzen of zij de juiste methoden gebruiken.
2. De jeugdzorg geeft jaarlijks aan dat het beeld dat jongeren hebben van de jeugdzorg aantoonbaar verbeterd is. Hiertoe wordt systematisch onderzoek verricht.
3. De jeugdzorg in Gelderland beschikt over een duidelijk registratiesysteem waardoor inzicht in de culturele achtergrond van de jongere en zijn/haar ouders gegeven kan worden.
4. De jeugdzorg in Gelderland geeft jaarlijks aan dat de hulpverlening aan (allochtone) jongeren van goede kwaliteit is en resultaten oplevert. De provincie werkt dit uit in toetsbare meetindicatoren.
5. Subsidie aan jeugdzorginstellingen in Gelderland kan alleen indien de instelling een Plan van Aanpak heeft ten aanzien van interculturalisatie, met als doel dat alle jeugdzorginstellingen binnen 3 jaar volledig intercultureel kunnen werken. Interculturalisatie betekent afspiegeling, maar ook specifieke werkmethoden dan wel functies instellen om de juiste hulpverlening aan jongeren te geven. Het gebruik van intermediairs is daarbij noodzakelijk. zoals het onderzoek ‘Bruggen slaan’ aangeeft.
6. De provincie stelt om bovenstaande doelen te bereiken een aanjaagteam beschikbaar, zodat deskundigheidsbevordering en uitwisseling van ervaringen centraal worden opgepakt. Onderzoek kan hier mede door worden gefinancierd.

Deze voorstellen zullen op 6 september worden besproken in een vergadering van de commissie Welzijn van Provinciale Staten. Volgens Gimbel zijn zij goed realiseerbaar. Iedere instelling heeft een budget voor voorlichting, deskundigheidsbevordering en automatisering. Waar het om gaat is dat interculturalisatie de hoogste prioriteit krijgt. In het kader van het wegwerken van de wachtlijsten worden er op dit moment heel veel nieuwe medewerkers aangenomen. Interculturalisatie zou heel snel kunnen gaan, als daarbij uitgegaan wordt van het werven van allochtone medewerkers.

GroenLinks en de SP willen voor bovenstaande plannen in de begroting van 2007 een budget van € 1 miljoen beschikbaar stellen. Dit budget wordt besteed aan het aanjaagteam en iedere organisatie die een goed plan van aanpak heeft, geïntegreerd met de plannen voor de wachtlijsten, op het gebied van interculturalisatie, kan daarbij een extra budget van de provincie ontvangen.

U bent hier