h

Zandwinning Over de Maas goedgekeurd

20 september 2006

Zandwinning Over de Maas goedgekeurd

Provinciale Staten hebben vandaag, met alleen de stemmen van de SP tegen, ingestemd met een grootschalig zandwinningsproject in het Land van Maas en Waal. Een plan dat grote gevolgen heeft voor omwonenden en het milieu. Je mag dan zorgvuldigheid en duidelijkheid richting de getroffen burgers verwachten, vinden we. Maar die was er bij lange na niet.

De noodzaak van de zandwinning staat helemaal niet vast: op dit moment is er al genoeg zand beschikbaar. Dat blijkt uit allerlei rapporten.

In het Land van Maas en Waal vindt behalve de zandwinning binnenkort nog een groot project plaats: de aanleg van een nieuwe weg naar de Prins Willem Alexanderbrug bij Tiel. Het is niet duidelijk geworden wat de gevolgen van deze twee projecten samen zijn voor de hoeveelheid levensgevaarlijke fijn stof in de lucht.

Ook hebben omwonenden nog geen enkel beeld of ze in de toekomst schadeloos gesteld worden voor negatieve gevolgen. Het project veroorzaakt zowel lucht- als geluidsoverlast. De zandwinner heeft een boterzachte toezegging gedaan: in principe zijn ze bereid om schadevergoeding te betalen. Maar dat moet nog wel allemaal uitgewerkt worden.

De toezegging stond trouwens in een brief die de omwonenden nog steeds niet in hun bezit hebben. Ondanks herhaaldelijke verzoeken. Dezelfde brief kreeg de SP trouwens, op haar verzoek, ook toegestuurd. Er zaten grote witte vlekken in: voor de SP werd veel geheim gehouden....

Ten slotte de veiligheid van de dijken en dijktaluds. Daarnaar is geen onafhankelijk onderzoek gedaan. En dat terwijl in het besluit van de provincie staat dat de ontzanders zoveel zand mogen gaan winnen als ze zelf willen! Een wijzigingsvoorsteel van de SP, waarin stond dat maximaal 15 miljoen ton zand mag worden gewonnen, kreeg slechts steun van GroenLinks en Sociaal Gelderland.

De bewoners Over de Maas gaan zich nu beraden op juridische stappen. Ook hen wenst de SP veel succes toe.

Project Over de Maas: Provinciebestuur houdt informatie achter over afspraken met zandwinners

U bent hier