h

Gratis Museumdag!

23 oktober 2006

Gratis Museumdag!

De eerste Gelderse museumdag afgelopen zaterdag 21 oktober was een groot succes, laat het Museum Valkhof in Nijmegen weten. Agnes Lewe was er ook: “Het was inderdaad hartstikke druk. Er waren vooral heel veel kinderen die van alles konden doen in het museum. Ik heb me bijvoorbeeld door Thijs en Ralf rond laten leiden in het “oude gedeelte”. Daarna zijn we ook nog bij de moderne kunst wezen kijken. Ik moest daarna weg maar zij zijn tot half vijf gebleven – vanaf 12 uur. Dan moet het wel leuk zijn geweest!” Niet alleen de grote musea deden mee, ook heel kleine musea waren gratis toegankelijk.

Toine van Bergen was op bezoek bij de Historische Tuin in Lent. Hij schrijft daarover op zijn weblog: “De Historische Tuin Lent toont leven en werken in de tuinbouw in Lent rond 1930. Het ligt aan de Griftdijk Noord 11 in Lent. Vlakbij het NS- station van Lent. Oude lokale groente-, fruit- en plantenrassen worden nog op traditionele wijze geteeld: in bakken en kassen in moestuin en boomgaard. Er zijn gebruiksvoorwerpen, gereedschappen en er is een winkeltje met seizoensgebonden producten. Ik kreeg er een rondleiding. Sinds kort is er zelfs een afdeling archeologie bijgekomen. Te zien is onder andere een uniek graf met skeletten van een man en vrouw, dat vele duizenden jaren oud is. Het bijzondere eraan is dat het graf stamt uit een tijd, dat eigenlijk iedereen gecremeerd werd. Het betreft dan ook bijzondere “buitenlandse" gasten. Zeker de moeite waard is dit museum.”

Agnes Lewe was ’s middag in het enige Accordeon- en Harmonica Museum van heel Nederland. Het ligt in Malden, gemeente Heumen, Kerkplein 12 en heet “De Muze”. De grondlegger van het museum, Henk Kuik verzorgde rondleidingen en legde uit hoe het instrument is ontstaan en zich verder heeft ontwikkeld. Er was een “Mini Mouse Accordeon instruif” waarbij kinderen naar hartelust mochten proberen, een (kleine) accordeon aan de praat te krijgen, onder begeleiding van een docente natuurlijk. En ook volwassenen mochten “even proberen”. Een echte aanrader voor iedereen die “iets heeft” met accordeons, trekzakken, bandoneons (die van de Tango!), concertina’s (de 8-hoekkigen), schippersklavieren en niet te vergeten – mondharmonica’s.

Wat de SP-fractie betreft was deze dag een bevestiging van het idee dat gratis toegang tot een museum werkelijk drempelverlagend kan werken. En daar ging het ten slotte om. ”Cultuur dient de provincie te stimuleren. Dit kan door een maandelijkse museumdag in Gelderland. Op deze dag dienen de Gelderse musea gratis toegankelijk te zijn. Zo is het aantrekkelijk om een museum te bezoeken en is cultuur op een laagdrempelige manier toegankelijk.” (uit: SP-Actieprogramma 2003-2007)

U bent hier