h

Provincie: actie voor bouw meer goedkope huurwoningen

15 oktober 2006

Provincie: actie voor bouw meer goedkope huurwoningen

De provincie Gelderland is wakker geschud door herhaaldelijke vragen van SP- statenlid Toine van Bergen. Ze komt in actie om ervoor te zorgen dat er meer goedkope huurwoningen komen. Dat bleek afgelopen woensdag tijdens de commissievergaderingen Ruimtelijke Ordening en Economie en Milieu.

Tijdens de eerstgenoemde vergadering werd de rapportage "Wonen in Gelderland 2006" besproken. Een belangrijk conclusie van deze notitie was de volgende:
" De meeste regio's realiseren te weinig huurwoningen en woningen die onder meer geschikt zijn voor ouderen. In delen van de provincie worden bovendien te weinig goedkope woningen (onder meer voor starters) gebouwd" .

Dit gegeven was de SP al langer bekend, maar tot nu toe weigerde de provincie om dit toe te geven. Verheugend is bovendien dat er nu geld wordt vrijgemaakt om daadwerkelijk meer goedkope huurwoningen van de grond te krijgen. Dat zal gebeuren bij de bespreking van de Meerjarige Investeringsreserve Gelderland, later dit jaar.

SP- statenlid Toine van Bergen is blij dat het college eindelijk het probleem serieus erkent, en er werk van wil gaan maken. Daarnaast heeft hij woensdag ook aandacht gevraagd voor een belangrijke oorzaak van het gebrek aan goedkope woningen. Gelderland is bezaaid met oude stortplaatsen. Als een woningbouwcorporatie of particulier daar wil gaan bouwen, moet deze zelf opdraaien voor de kosten van bodemsanering. Die kosten moeten natuurlijk terugverdiend worden door hogere (huur)prijzen te vragen. De SP heeft om deze reden gevraagd om op korte termijn een discussie te voeren over aanpassing van het Gelders bodembeleid. Die discussie, in de vorm van een nog te schrijven "integrale bodemvisie", is nu pas in 2009 gepland.

Gedeputeerde van Diessen van Milieu gaat serieus onderzoeken of er toch al dit jaar geld kan worden vrijgemaakt voor het ontwikkelen van nieuw bodembeleid. Hij zegt in te zien dat door de stagnerende bodemsanering niet alleen de woningbouw, maar ook economische ontwikkelingen worden gefrustreerd.

SP wil discussie over gebrek aan goedkope huurwoningen

U bent hier