Gelderland sluit ogen voor de mogelijke komst van meer Duits afval
Gelderland sluit ogen voor de mogelijke komst van meer Duits afval
De mogelijke (gedeeltelijke) overname van de afvaloven ARN bij Nijmegen door het Duitse Remondis was reden voor de SP om het college van GS hierover enige vragen te stellen. Immers, wanneer ARN deels in Duitse handen komt dreigt de komst van meer afval van over de grens. De afvalovens ( ook die van ARN) zitten al helemaal vol. Nog meer afval zal leiden tot stijgende verwerkingstarieven, die de Gelderse burger mag gaan betalen. Uit de beantwoording van de vragen blijkt dat deze problemen de Gelderse bestuurders totaal niet interesseren.
Het college van GS volstaat met het zeggen dat ze een toename van Duits afval niet kunnen voorkomen. Verder vinden ze dat de problematiek van de ARN een zaak is van de diverse gemeenten, die deelnemen aan de ARN.
Gelukkig is de gemeente Nijmegen inmiddels wel wakker geworden. Wethouder Jan van der Meer gaat andere gemeentebesturen benaderen om erop te wijzen dat het kiezen voor Remondis nadelige gevolgen heeft.
Hieronder staan de antwoorden op de schriftelijke vragen van SP- statenlid Toine van Bergen.
Vraag 1: Is het juist dat de afvalverwerking regio Nijmegen 40% van haar aandelen wil verkopen aan het Duitse bedrijf Remondis?
Antwoord: Over de stand van zaken in het aandelenbeheer hebben wij geen toegevoegde informatie ten opzichte van de berichten zoals verschenen in de pers. Wij spelen geen enkele rol in deze vennootschap en verwijzen u naar de ARN.
Vraag 2: In de vergadering van het college van GS van 22 augustus 2006 hebt u uw bezorgd-heid uitgesproken over de gevolgen van het stortverbod van brandbaar afval in Duitsland. Steeds meer afval uit Duitsland wordt in Nederland aangeboden met als gevolg hogere prijzen voor de bij de ARN aangesloten gemeenten. Kunt u garanderen dat bij verkoop van aandelen aan dit Duits bedrijf de aanvoer van Duits afval niet verder zal toenemen?
Antwoord:
Nee.
Vraag 3: Kunt u ons uitleggen waarom er gekozen wordt voor onderhandse verkoop van aande-len? Is dit strijdig met Europese regelgeving? Zo nee, waarom niet?
Antwoord: Omtrent de feitelijke actuele stand van zaken in het aandelenbeheer hebben wij geen toegevoegde informatie ten opzichte van de berichten zoals verschenen in de pers (zie ook ant-woord vraag 1).
Vraag 4: Is het juist dat adviesbureau KNMG constateert dat de aandelen te goedkoop worden aangeboden? Welk financieel nadeel lopen aangesloten gemeenten als de aandelen onder marktprijs worden verkocht?
Antwoord: Met betrekking tot het aandelenbeheer van ARN hebben GS geen bevoegdheid. Deze behoort toe aan de aandeelhouders.
Gedeputeerde Staten van Gelderland
C.G.A. Cornielje
Commissaris van de Koningin
H.M.D. Brouwer
Secretaris
Verkoop aandelen afvalverwerking Nijmegen roept vragen op
- Zie ook:
- Ruimte, wonen en milieu