h

Impressie debatavond GAJK over landbouwsector

21 november 2006

Impressie debatavond GAJK over landbouwsector

Landbouwspecialist Marieke Veltman was op 14 november j.l. aanwezig op een door het Gelders Agrarisch Jongeren Kontakt georganiseerde avond over de landbouwsector. In dit artikel volgt een impressie van deze bijeenkomst.

Met dank aan Agnes voor het doorspelen van de uitnodiging, zat ik dinsdagavond bij een levendig politiek debat tussen afgevaardigden van CDA, VVD, PvdA en SP. Met als inzet de instemming van zo veel mogelijk aanwezige boeren met de partijstandpunten. Ondanks het feit dat de SP niet de meest voor de hand liggende boerenpartij is, werd onze inbreng wel goed ontvangen.

Aan ons tafeltje ontspon zich al gauw een geanimeerd gesprek over verkaveling, natuurbeleving en bedrijfsuitbreiding. Mede op gang geholpen door het feit dat we als groepen aan de tafeltjes met vraagstukken voor de aanwezige politici moesten komen.
De aanwezige politici lieten zich van hun beste kant zien. Dat wilde zeggen: men deed nogal zijn best om het publiek te plezieren, zonder dat daar een duidelijke visie bij kwam kijken. Dat maakt in mijn ogen het imago van de politiek er zeker niet beter op. De discussie was echter wel levendig, er was ruimte voor de nodige reacties uit de zaal, en ik moet zeker bewondering hebben voor alle sprekers.

Golven van onwil waren er in eerste instantie voor de SP (‘o, ik voel de rode lampjes al branden!’). Gaandeweg maakte dat plaats voor een luisterend oor.
Met voedselsoevereiniteit als leidende visie kon Remi Poppe het verhaal heel goed overbrengen. Hoewel de boeren het lang niet allemaal eens waren met wat hij zei, werd er wel geluisterd en geknikt. Gaandeweg werd er toch wat meer gebladerd in de boekjes van platform Aarde, Boer, Consument.

Het is duidelijk dat we lang niet alle boeren op onze hand zullen kunnen krijgen, maar met het luisterende oor (van beide kanten!) is al heel veel gewonnen. Wij gaan zo voort.

U bent hier