h

Culemborgs stadsbusje trekt tweehonderd passagiers

2 december 2006

Culemborgs stadsbusje trekt tweehonderd passagiers

De passagiers­aantallen klinken niet met­een overweldigend. Toch spreken de initiatiefnemers van de Culemborgse ‘bus­week’ van een succes. Tot en met vrijdag vervoerde het gratis stadsbusje dat vorige week rondreed een kleine twee­honderd mensen. Veelal oude­ren.

„Daar zitten dus mensen bij die maanden niet in het cen­trum zijn geweest”, vertelt SP­raadslid Oosterlaak, de hoofd­sponsor van het busje. Sinds jaar en dag ijvert een busplatform voor een dienstre­geling met een klein stadsbusje in Culemborg. Heel af en toe laat het platform een week lang zo’n gratis busje rijden. Om te la­ten zien dat het nodig is en om te laten weten dat het platform nog bestaat.„Dat busje gaat er op enig mo­ment echt wel van komen. Ik denk bij de volgende aanbeste­ding van het Gelders openbaar vervoer. Bij de provincie zien ze echt de noodzaak wel dat er iets moet gebeuren in Culemborg”, zegt Oosterlaak.

Maandag en dinsdag maakten slechts enkele tientallen men­sen van het busje gebruik. Woensdag waren het er al dik veertig. „We hadden zelfs twee keer een volle bak”, meldt de voorman van de Socialistische Partij trots. Donderdag ging het al over de vijftig en vrijdag rond het middaguur had dat aantal al van het vervoersaanbod gebruik gemaakt. „Ondanks dat we er veel rucht­baarheid aan hebben gegeven blijken er toch veel mensen niet op de hoogte te zijn van de bus­week. Daarbij is het ook nog eens zo dat nieuwe buslijnen al­tijd heel traag op gang komen”, weet Oosterlaak.

Hij vindt het absurd dat Cu­lemborg al zo lang verstoken is van stedelijk openbaar vervoer. Oosterlaak: „Veel ouderen ko­men daardoor zelfstandig nog maar amper de deur uit. De drempel voor het gehandicap­tenbusje van Klaartje is voor ve­len te hoog. Bovendien kan Klaartje het werk nog maar am­per aan en om daarvan gebruik te maken moet je jezelf van tevo­ren opgeven.”

Daarom moet er volgens hem dus weer een gewone dienstrege­ling komen. „De bushokjes van de in 2001 afgeschafte stadsbus staan er nog. Extra wrang is dat die bij verzorgingshuis de Drie­stad zelfs vlak voor de deur staan. De reclameposters wor­den nog wel steeds vervangen, maar een bus stopt er niet meer.”

De Gelderlander, editie Rivierenland, 2 december 2006

U bent hier