h

Provinciale steun voor asielzoekers

7 december 2006

Provinciale steun voor asielzoekers

In de PS vergadering van 6 december is besloten de noodopvangorganisaties voor asielzoekers in Gelderland te ondersteunen met 580.000 euro. Dit is minder dan de organisaties aangaven nodig te hebben. Maar het maakt duidelijk dat ook de provincie vindt dat gemeentes en particulieren niet langer alleen de gevolgen van het falende rijksbeleid kunnen dragen.

Uit de Gelderlander van 7 december:
Gelderland trekt 580.000 euro uit voor de noodopvang van uitgeprocedeerde asielzoekers. Met het geld mogen geen illegalen worden geholpen.

Het gisteren door Provinciale Staten in grote meerderheid aangenomen voorstel was de verrassende uitkomst van koortsachtig overleg na de motie die twee maanden geleden bijna statenbreed op tafel werd gelegd. Daarin eiste de Gelderse politiek een ruimhartig humanitair gebaar richting opvangorganisaties.

Uit de hele provincie waren noodkreten gekomen over de crisissituatie bij opvangcentra die de toeloop niet meer aan konden. Er moest, vond de politiek, onmiddellijk steun komen voor de dakloze asielzoekers, in de vorm van ‘bed, bad en brood’.

Omdat het provinciebestuur daarmee op gespannen voet met het rijksbeleid kwam te staan, waarschuwde commissaris Cornielje dat hij onwettige besluiten niet zou toestaan. Maar gisteren presenteerde gedeputeerde Hans Esmeijer de oplossing: een eenmalige gift aan een speciale stichting die uitsluitend mag worden gebruikt voor asielzoekers die rechtmatig in ons land verblijven. „Dus niet voor mensen die uitgeprocedeerd zijn en zich onttrekken aan uitzetting.” „We zitten ingeklemd tussen het rijk dat een beleid heeft uit te voeren en gemeenten die bij ons aankloppen omdat ze de gevolgen van dat beleid niet aan kunnen. Daarin nemen wij onze eigen verantwoordelijkheid. En wel snel, want de winter staat voor de deur.”

Zo gauw de stichting is opgericht, wordt de kleine zes ton gestort. Een accountant moet controleren of het geld wordt besteed zoals de provincie eist.

GS moet asielzoekers helpen opvangen

U bent hier