h

Massale bomenkap: SP doet dringende oproep aan provincie

18 februari 2007

Massale bomenkap: SP doet dringende oproep aan provincie

Omdat het anders straks te laat is, moet de provincie Gelderland nu de kap van bomen in de Achterhoek opschorten en eerst een politieke discussie voeren over de noodzakelijkheid en wenselijkheid van de massale bomenkap langs provinciale wegen. Dat stelt de Gelderse SP in vragen aan de provincie. Deze week is de start gepland van het kappen van bomen langs de N315 tussen Zelhem en Ruurlo.

De statenfractie van de SP in Gelderland roept het provinciebestuur op om verdere bomenkap langs provinciale wegen in de Achterhoek op te schorten. Er dreigt, op grond van een nieuwe richtlijn, kaalslag te ontstaan in het karakteristieke Achterhoekse coulissenlandschap. Bomen
die te dicht bij de weg zouden staan, worden gekapt, ook al zijn ze niet ziek of dood. Niet in alle gevallen lijkt herplant gegarandeerd te zijn. Ook zouden er nog bezwaarprocedures lopen.

Grootschalige kap heeft al plaatsgevonden langs de weg naar Borculo en Ruurlo. Deze week is de start gepland van het kappen van bomen langs de N315 tussen Zelhem en Ruurlo.

Om te voorkomen dat er onbezonnen besluiten genomen worden zonder een discussie in Provinciale Staten vindt de SP dat de massale bomenkap langs de provinciale wegen moet worden stilgelegd, totdat een politieke discussie heeft plaatsgevonden.

Hieronder de schriftelijke vragen:

Ons bereiken veel verontrustende signalen over massale bomenkap langs provinciale wegen in de Achterhoek. In verband hiermee stellen wij u de volgende vragen:

1. Is het juist dat op grond van het "Handboek wegontwerp" op dit moment op grote schaal bomen worden gekapt langs provinciale wegen in de Achterhoek? Wat zijn hiervoor de redenen?

2. Langs welke provinciale wegen is dit gebeurd en gaat dit nog gebeuren?

3. Bent u het met ons eens dat deze bomenkap een bedreiging vormt voor het coulissenlandschap, en dat deze regio daardoor een groot deel van haar ( toeristische) aantrekkelijkheid verliest? Zo nee, waarom niet?

4. Klopt het dat herplant plaatsvindt op 4,5 meter van het wegdek, en dat dit alleen gebeurt als de berm tenminste 6 meter breed is?

5. Klopt het dat herplant langs provinciale wegen op het terrein van particulieren alleen plaatsvindt als zij daaraan meewerken?

6. Is het juist dat van 19 februari tot 2 maart bomenkap gepland is langs de N315 tussen Zelhem en Ruurlo?

7. Klopt het dat er bezwaren zijn ingediend tegen de kapvergunning van bomen langs bovenvermelde weg, en dat daarom een deel van de bomen langs bovenvermelde weg (nog) niet gekapt wordt?

8. Bent u bereid de verdere bomenkap langs provinciale wegen in de Achterhoek met onmiddellijke ingang op te schorten totdat Provinciale Staten zich hebben uitgesproken over de wenselijkheid ervan?

Toine van Bergen

Statenlid SP

Opschudding over massale bomenkap

U bent hier