h

Partijen blokkeren versobering wachtgeldregeling tot ongenoegen SP Gelderland

2 maart 2007

Partijen blokkeren versobering wachtgeldregeling tot ongenoegen SP Gelderland

Tijdens de laatste statenvergadering voor de verkiezingen van 7 maart stemde de SP als enige partij (en enkele GroenLinks statenleden) in met het voorstel van Gedeputeerde Staten om de wachtgeldregeling voor ex-politici in de provincie aanzienlijk te versoberen. Door de blokkade van de andere partijen mag er ook in de toekomst onbeperkt worden bijverdiend en hoeven de ex-politici niet zoals alle andere inwoners van Gelderland verplicht te solliciteren.

De afgelopen jaren was er een breed protest ontstaan tegen de wel zeer luxueuze wachtgeldregeling van statenleden. Ex-minister Dijkstal van binnenlandse zaken (VVD) was het daar mee eens en wilde de hele wachtgeldregeling zelfs afschaffen. Woensdag kwam bij de (zeer langdurige) statenvergadering een voorstel van Gedeputeerde Staten aan de orde om de regeling veel minder luxe te maken. De SP kon ermee leven, het zou een flinke stap in de goede richting zijn geweest. Maar op voorstel van het CDA werd besloten om de oude wachtgeldregeling in stand te houden. Er mag nog steeds onbeperkt bijverdiend worden en verplicht solliciteren is er niet bij.

De SP verdedigde tijdens de statenvergadering zelfs als enige partij het voorstel van Gedeputeerde Staten om de wachtgelden aan te pakken. Een unieke situatie. Even uniek was dat gedeputeerde Dijkstra ter ondersteuning van zijn betoog verwees naar de weblog van SP-statenlid Toine van Bergen. Van Bergen publiceert al jarenlang de gegevens van ex-statenleden en ex-gedeputeerden die wachtgeld krijgen. Uit die gegevens blijkt onder andere, dat diverse ex-statenleden, die inmiddels een goed betaalde baan hebben als burgemeester of wethouder, daarnaast nog wachtgeld opstrijken.

Dat kan omdat tot nu toe nu geen rekening gehouden hoefde te worden met andere inkomsten. Het college van GS stelde voor om dat in de toekomst wel te gaan doen. Dit is immers ook het geval bij gewone burgers die een uitkering hebben. Ook stelde GS voor om op termijn een sollicitatieplicht te gaan invoeren.

SP-fractievoorzitter Agnes Lewe stelde tijdens het debat, dat de Gelderse politici van andere partijen zich kennelijk wel een heel bijzonder burger voelen, die geen verantwoordelijkheid hoeft af te leggen. Waar mensen met een uitkering regelmatig "met de billen bloot moeten" om recht te blijven houden op de uitkering, vinden statenleden dat dit voor hen niet geldt. Te veel controle zou niet in verhouding staan met de financiële schade die het enkele statenlid zou veroorzaken dat over de schreef zou gaan. Dat het in feite om meerdere 'rotte appels' gaat, zoals gedeputeerde Dijkstra aangaf, werd echter niet weersproken. En dan hebben we het nog niet eens over de morele schade die wordt aangericht aan de 'beroepsgroep' van Gelderse volksvertegenwoordigers.

U bent hier