h

Apeldoorn wakker geschud door asbest op speelplaats

14 mei 2007

Apeldoorn wakker geschud door asbest op speelplaats

De gemeente Apeldoorn gaat voortaan als ergens een speelterrein wordt aangelegd eerst de bodem onderzoeken. Dat antwoordde gedeputeerde Van de Kolk van Milieu (CU) op vragen van de SP tijdens een commissievergadering op 9 mei. Aanleiding is de vondst van asbest op het speelterrein op de hoek van de Adelaarslaan en Oranjestraat in die plaats.

Enkele weken terug werd op de betreffende speelplaats plotseling asbest gevonden. Volgens de provincie is het asbest daar waarschijnlijk terecht gekomen toen op dit al erg lang braak liggend terrein een voetpad werd aangelegd. Met zand dat dus asbest bevatte.

De speelplaats is inmiddels afgesloten En er wordt een onderzoek ingesteld naar het vóórkomen van asbest en ook andere gevaarlijke stoffen, niet alleen op het speelterrein zelf, maar ook in de directe omgeving. De SP had erop gewezen dat ook in de aangrenzende woonwijk asbest is aangetroffen.

Geruime tijd hebben kinderen op het terrein kunnen spelen, ook toen het nog geen officieel speelterrein was. Dat verontrust SP- statenlid Toine van Bergen. Maar er is ook winst behaald: “De toezegging dat er voortaan altijd bodemonderzoek komt voordat er een speelterrein wordt ingericht is een stap vooruit. Maar het blijft natuurlijk merkwaardig dat dat onderzoek tot nu toe niet werd gehouden”.

U bent hier