SP stelt vragen over Heumen: problematiek woningbouw, geluidsoverlast A73 en doortrekken S 110
SP stelt vragen over Heumen: problematiek woningbouw, geluidsoverlast A73 en doortrekken S 110
Al bijna 9 jaar proberen bewoners van Heumen een geluidswal te krijgen om hen te beschermen tegen de herrie van de A73 (70 dBA, terwijl de norm 50 dBA is). Dit lukt niet. Verantwoordelijkheden worden door de diverse bestuurslagen op elkaar afgeschoven. In het werkbezoek aan de gemeente Heumen vorig jaar heeft de Commissaris van de Koningin gezegd dat een dergelijke overlast ontoelaatbaar is en dat het een rijksverantwoordelijkheid is om maatregelen hiertegen te nemen. Nu is er sprake van grootscheepse bouw in het dorp Heumen (zo’n 365 goedkope huur-en koopwoningen, een zeer controversieel project) en hebben de projectontwikkelaars te kennen gegeven de geluidswal te willen financieren.
Vragen:
a. De overheid heeft op grond van de Wet Geluidhinder de zorg voor de bestrijding van geluidhinder. In hoeverre wordt er voldaan aan de maximale grenswaarden voor dit specifieke geval, gelet op de toepasselijke wet -en regelgeving
b. Is het College van mening dat in ruil voor het mogen bouwen in gemeenten het aanvaardbaar is dat een projectontwikkelaar hier de geluidswal financiert. Zo ja, waarom is dit aanvaardbaar, zo nee, wat gaat het College hiertegen doen?
c. Klopt het dat er sprake is van een verbreding van de A73 van tweebaans naar driebaansweg. Zo ja, moet er dan nu al niet rekening gehouden worden met aanpassingen op dat geluidsniveau?
d. De S110 (aansluiting Heumen op de A73 en weg naar Malden) wordt in 2020 wellicht ook tweebaans. Is hier bij de provincie al een beslissing over genomen? Zo ja, wanneer en zo nee, valt te verwachten dat de S110 een tweebaansweg wordt? Bovendien leeft er angst onder de bevolking dat deze S 110 doorgetrokken gaat worden naar Niftrik. Is deze angst gegrond? Zo ja, wat zijn hiervoor de plannen.
Woningbouw Heumen
Zoals gezegd is de woningbouw in het dorp Heumen zeer omstreden. In de gemeente Heumen( dat zijn de dorpen Heumen, Malden, Overasselt en Nederasselt) is de laatste jaren te weinig gebouwd om aan de eigen behoeft te voldoen. Vooral in Malden is alleen groot en duur gebouwd. Malden is nu vol, de ruimte is op maar er is weinig gebouwd. En nu is het dorp Heumen aangewezen als ‘’overlooplocatie’’ (Heumen zelf heeft een ‘’eigen behoefte van zo’n 5 woningen per jaar,) Dit betekent voor het dorp Heumen dat hier ineens wel streng wordt vastgehouden aan de 90-10 norm ( duur en goedkoop) en er zo’n 365 goedkope huur-en koopwoningen worden gebouwd . (in Heumen is al een grote concentratie goedkope woningen van de 450 woningen die er staan).
Vragen:
a. Is het College van deze ontwikkelingen op de hoogte?
b. Ziet het College de scheefgroei in bouw van deze dorpen ook als onredelijk en wat denkt het College hieraan te kunnen doen.
c. Kan een dorp als Malden groot en duur bouwen en vervolgens Heumen als overlooplocatie aanwijzen en hier de regels wel stringent hanteren?
d. Vindt het College dat een dergelijke grootscheepse bouw de identiteit en sociale structuur van het dorp Heumen aantast. Zo ja, wat denkt het College hieraan te gaan doen?
- Zie ook:
- Ruimte, wonen en milieu