h

Culemborgse stadsbus zo snel mogelijk terug op de weg

26 september 2007

Culemborgse stadsbus zo snel mogelijk terug op de weg

Tijdens de Week van de Vooruitgang presenteerden het Busplatform Culemborg en OV-bedrijf Arriva het “Busje Plus”. Reizigers konden meereizen met deze kleine 9-persoonsbus met aanhangwagen. “Busje Plus” moet de in 2003 opgeheven stadsbus in Culemborg terugbrengen. De plaatselijke SP heeft zich hiervoor hard gemaakt. Als alles goed gaat komt de bus op 1 januari 2008 voor 1 jaar terug.

Arriva en het Busplatform Culemborg willen de stadsbus terugbrengen. Arriva heeft de vorige stadsbus (lijn 42) op 1 januari 2003 opgeheven. Deze stadsbus trok onvoldoende passagiers. Dat werd veroorzaakt door het rijden met een dure, grote streekbus, de verkeerde routes en een magere uurdienst. Busje Plus is veel goedkoper, makkelijk wendbaar en bespaart 60.000 liter diesel per jaar.

In principe kan de bus op 1 januari 2008 terugkeren. Misschien wordt dit later omdat de wetgeving dwars ligt. SP Tweede Kamerlid Emiel Roemer wil schriftelijke vragen aan de minister gaan stellen en eventueel een voorstel voor een wetswijziging indienen. Daarbij dienen twee Duitse deelstaten en Zwitserland als voorbeeld omdat een busje met aanhanger daar al veelvuldig rondrijdt.

De combinatie die vorige week rondreed kwam uit Leichlingen, een stadje met 26.000 inwoners nabij Keulen. Het plaatselijke vervoersbedrijf zet haar busje in voor scholierenvervoer en kleinschalig streekvervoer. In de spits wordt de aanhanger aan de bus gekoppeld, daarbuiten blijft de aanhanger in de garage staan. Op die manier is er geen grote streekbus nodig en dat bespaart kosten. Die kostenbesparing maakt het ook mogelijk om elders steekvervoer aan te bieden. Wat de Gelderse SP betreft kan dit concept op grotere schaal worden ingevoerd zodat kleine streeklijnen tegen geringe kosten een fatsoenlijk busaanbod krijgen.

U bent hier