h

Gelders provinciebestuur komt met verbeterplan voor Veluwse buslijnen

14 januari 2008

Gelders provinciebestuur komt met verbeterplan voor Veluwse buslijnen

Gedeputeerde Staten gaan werken aan de verbetering van het Veluwse busvervoer. Voor de zomer komt het dagelijks provinciebestuur met plannen voor het Veluwse busvervoer. De SP wil dat buslijnen 101 en 104 zo goed mogelijk terugkeren en diende daarom een tweetal moties in.

Naar aanleiding van de commissievergadering van 12 december 2007 stond het Veluwse streekvervoer weer op de agenda van Provinciale Staten. VVD, SP en D66 dienden een motie in om de spitsritten van buslijn 104 te betalen. Daarnaast verzocht de motie om voor de zomer met een goed verbeterplan voor deze buslijn te komen. Voor de SP is het belangrijk dat buslijn 104 niet zomaar terugkomt maar dat de provincie en de vervoerder aan promotie van deze buslijn gaan werken.

Buslijn 101 bij station Amersfoort, 27 oktober 2007

SP-statenlid en woordvoerder openbaar vervoer Alex Mink diende daarnaast nog een motie in om de spitsritten op buslijn 101 te betalen en samen met de gemeente Amersfoort een oplossing voor de doorstroming op de Hogeweg te zoeken. Buslijnen 101 en 102 hebben veel last van de dagelijkse files op deze invalsweg, wat ten koste gaat van rijtijden en aansluitingen elders. Daarnaast biedt de huidige oplossing voor buslijn 101 geen oplossing voor mensen die buiten de spitsuren willen reizen. Zij zijn veel geld kwijt voor extra strippen dankzij de route van buslijn 103 in Amersfoort of het treinkaartje van Nijkerk of Putten naar Amersfoort. Toeristen en bezoekers van de Amersfoortse ziekenhuizen zijn moeten daarom veel meer voor hun busrit betalen.

De SP-motie over buslijn 101 is feitelijk door de gedeputeerde overgenomen. Dat was voor ons de reden om deze motie in te trekken. De gedeputeerde heeft toegezegd dat zij met de gemeente Amersfoort naar een oplossing voor de route van deze buslijn gaat zoeken. De motie over buslijn 104 van VVD, SP en D66 is helaas verworpen maar de gedeputeerde komt met concrete voorstellen om deze buslijn te verbeteren.

De SP realiseert zich dat buslijnen 101 en 104 niet vandaag of morgen kunnen terugkomen: Gedeputeerde Staten willen voor de zomer een verbeterplan presenteren. Daarna moet Veolia de tijd krijgen om deze buslijnen weer terug te laten keren en vooral veel reclame voor beide lijnen te maken. Wat ons betreft blijft het niet alleen bij de terugkeer van deze twee buslijnen. De laatste jaren zijn veel buslijnen en ritten geschrapt. Op langere termijn willen wij geld gaan uittrekken om ook deze buslijnen weer te laten rijden.

U bent hier