Extra geld voor jeugdzorg
Extra geld voor jeugdzorg
De SP heeft tijdens de statenvergadering van 24 september ingestemd met extra geld voor de aanpak van wachtlijsten in de jeugdzorg. Een poging om ook voor de komende jaren garanties te geven zodat de jeugdzorginstellingen mensen voor langere tijd in dienst kunnen nemen, mislukte.
Tijdens de Statenvergadering van 24 september is het beleidskader Jeugd ‘Wie de jeugd heeft!’ met steun van de SP vastgesteld. Dit is het derde voorstel in samenhang met eerdere voorstellen vanuit de commissie Jeugd, Zorg en Welzijn (JZC). Eerder werden al het Beleidsplan Sociaal Beleid en het Culturele beleidskader vastgesteld. Het kersverse SP-statenlid Margriet Bleijenberg voerde over dit onderwerp het woord. Ze vroeg onder andere aandacht voor de aanpak van de wachtlijsten in de jeugdzorg, preventie en nazorg.
De SP is blij dat er nu door provincie en Rijk extra geld gestoken wordt in de aanpak van de wachtlijsten. Maar er zijn ook zorgen over of dit voldoende is voor de toekomst. Margriet Bleijenberg: “Het huidige budget voor de jeugdzorg is gebaseerd op de huidige vraag naar zorg. Maar het is een gegeven dat er steeds beroep wordt gedaan op de jeugdzorg. Daarom hebben we samen met D66 een motie ingediend om ook in de toekomst voldoende financiële middelen te blijven garanderen voor Jeugdzorg.” Deze motie kreeg helaas geen meerderheid.
De SP heeft verder samen met GroenLinks een voorstel gedaan om te komen tot een onderzoek in het kader van de nazorg. Op dit moment is het zo dat de hulp van bureau jeugdzorg ophoudt wanneer iemand 18 jaar is geworden. Graag zou de SP dit oprekken naar 23 jaar. Daarom is de fractie blij met een initiatief om de mogelijkheden hiertoe te onderzoeken. Beijenberg: “Goede nazorg voorkomt een dat kinderen opnieuw in de jeugdzorg belanden en vermindert zo de druk op de wachtlijsten. Het is van groot belang dat er een goede samenwerking tot stand komst tussen verschillende organisaties.”
Daarom heeft de SP fractie ook de voorstellen gesteund om te komen tot meer samenwerking tussen alle organisaties die zich bezig houden met de jeugd zoals onder andere de scholen, het bureau Halt, Iriszorg (verslaving) en Bureau Jeugdzorg.
Tenslotte heeft de SP nog aandacht gevraagd voor hulpbehoevende kinderen die in jeugddetentie terechtkomen. Hierover is nog steeds geen uitsluitsel gegeven door de Gedeputeerde. Het is nog steeds onbekend hoeveel Gelderse kinderen die zorgbehoevend zijn in gevangenissen belanden. De SP vindt dit onacceptabel.