h

SP steunt burgerinitatief ‘megastallen’

18 november 2008

SP steunt burgerinitatief ‘megastallen’

De Gelderse SP statenfractie zal het burgerinitiatief ‘megastallen naar bio-industrieterrein’ steunen. Over dit initiatief wordt woensdag gesproken in de commissie Landelijk Gebied en Water van provinciale staten. Eerder wees het college van gedeputeerde staten het initiatiefvoorstel juist af.

Marieke VeltmanDe SP vindt het een grote stap vooruit als de megastallen, die veel overlast voor de omwonenden veroorzaken, uit het landelijk gebied verdwijnen en er geen nieuwe meer bijkomen. Het Gelderse platteland met zijn kleine kernen en smalle wegen is niet op zulke grote bedrijven met duizenden varkens of tienduizenden kippen berekend. Statenlid Marieke Veltman: “De steun voor de nieuwkomers die een megastal willen bouwen is, vanuit de omwonenden van de zogenaamde landbouw ontwikkelingsgebieden, nul komma nul. En dan rond ik het nog naar boven af!”

Het liefst ziet de SP dat er helemaal geen megastallen gebouwd worden. Het goedkeuren van het burgerinitiatief is alvast een stap in de goede richting. Maar daarmee is de strijd tegen de industrialisering van de veehouderij nog niet voorbij. De megastallen gaan ten koste van gewone boeren, van dieren die nog meer gedegradeerd worden tot een productiemiddel, van landschap en natuur en brengen gezondheidsrisico’s met zich mee voor mens en dier. Denk bij dat laatste aan de uitbraak van dierziekten en aan de uitstoot van het schadelijke fijnstof. Veltman: “Megastallen zijn bio-industrie in de meest letterlijke zin van het woord. Die horen eigenlijk helemaal niet in Gelderland maar al helemaal niet op het platteland. Daarom steunt de SP het burgerinitiatief.”

Gezondheidsrisico’s megastallen
Handtekeningen tegen megastallen
De tekst van het burgerinitiatief (PDF)

U bent hier