h

ALLEEN SP STEUNT BURGERINITIATIEF MEGASTALLEN

15 december 2008

ALLEEN SP STEUNT BURGERINITIATIEF MEGASTALLEN

De Gelderse SP statenfractie heeft tijdens de Statenvergadering van woensdag 3 december als enige fractie het burgerinitiatief ‘megastallen naar bio-industrieterrein’ gesteund. Het liefst ziet de SP dat er helemaal geen megastallen gebouwd worden in Gelderland. Maar zeker niet op het Gelderse platteland .

De SP stemde als enige fractie voor het burgerinitiatief Megastallen. Het zou een grote stap vooruit zijn als de megastallen, die veel overlast voor de omwonenden veroorzaken, uit het landelijk gebied verdwijnen en er geen nieuwe meer bijkomen. Het Gelderse platteland met zijn kleine kernen en smalle wegen is niet op zulke grote bedrijven met duizenden varkens of tienduizenden kippen berekend.

Tegen Megastallen

In het debat kwamen opvallende punten naar boven. Zo lijkt de redenering van het CDA dat als precies dezelfde megastal niet op het platteland maar op een industrieterrein gebouwd wordt, er ineens sprake is van het industrieel omgaan met dieren. En dat moeten we, wijzend op de christelijke verantwoordelijkheid, niet willen. Wat de SP betreft zit het probleem nu juist in de industriele grootschaligheid van dit soort bedrijven waar ze ook staan. Vandaar ook dat we het liefst helemaal geen megastallen willen. Maar hiervoor is helaas weinig steun in de Gelderse staten.

En de PvdA maakte het helemaal bont. Want terwijl fractievoorzitter Van der Valk de eerste was die maanden geleden in de media pleitte voor megastallen naar industrieterreinen werd het burgerinitiatief dat juist dat beoogde, niet bepaald warm onthaald. Sterker nog, de PvdA stemde zonder enige aarzeling gewoon tegen. Het kon allemaal niet wegens eerder gemaakte afspraken in de zogenaamde reconstructie. Maar in die reconstructie is alleen afgesproken dat bedrijven die te dicht bij natuurgebieden zaten verplaatst konden worden naar de landbouwontwikkelingsgebieden (LOGs), niet dat deze LOGs misbruikt zou worden om delen van Gelderland vol te zetten met megastallen.
Het verzet tegen de megastallen zal natuurlijk doorgaan maar dan buiten het provinciehuis want daar valt op dit punt niets te halen.

SP steunt burgerinitiatief ‘megastallen’
Weer burgerinitiatief in prullenbak

U bent hier