h

SP: geen nieuwe snelweg door de Achterhoek

17 januari 2009

SP: geen nieuwe snelweg door de Achterhoek

Afgelopen woensdag heeft de SP zich tijdens de statenvergadering uitgesproken tegen de plannen voor een nieuwe autoweg tussen Groenlo en Enschede. De provincies Gelderland en Overijssel en de gemeenten willen dat het Rijk deze weg aanlegt om de huidige N18 (Varsseveld-Enschede) te ontlasten.

De N18 tussen Varsseveld en Enschede is al jaren een probleemweg. Het verkeer stroomt niet goed door en het is op veel plekken moeilijk om deze weg over te steken. Daarom werd er al jaren gediscussieerd over de beste aanpak voor deze Rijksweg. Uit de Trajectnota/MER dat een nieuwe weg met 2x2 rijstroken en een snelheid van 100 kilometer per uur tussen Groenlo en Enschede de beste oplossing zou zijn. Voor de toekomst zou deze weg moeten worden doorgetrokken naar Varsseveld en worden uitgebouwd tot vierbaansweg, maar daarvoor is 200 miljoen euro extra nodig. Uiteindelijk bepaalt minister Eurlings hoe deze weg wordt aangepakt.

De SP wil dat de huidige N18 eerst wordt opgeknapt. De nieuwe voorgestelde snelweg lijdt namelijk tot grote schade voor het landschap en klemt dorpen als Rietmolen en Hupsel in tussen de oude N18 en de nieuwe A18. Daarnaast vormt de nieuwe weg een ideale vluchtroute voor vrachtverkeer vanuit de Rijnmond naar het Roergebied of Hamburg. Zij kunnen dan de tolheffing op de Duitse snelwegen uitstellen. Overigens zouden diezelfde Duitse snelwegen in het gebied – de A3 en de A31 – ook als goede uitwijkroute voor het snelwegverkeer in het gebied tussen Twente en zuidoostelijk Gelderland kunnen dienen.
De noodzaak voor een tweede route tussen Enschede en Arnhem/Nijmegen is er maar die route loopt niet door de Achterhoek en bestaat al in de vorm van de huidige snelwegen A1, A12, A18 en A50.

Dat neemt niet weg dat de huidige N18 moet worden aangepakt. Zo moeten er kruisingen verdwijnen zodat het verkeer beter kan doorstromen. Fietsers en voetgangers moeten de weg beter kunnen oversteken en het landbouwverkeer kan via parallelwegen worden afgehandeld. Het is ook zaak dat de rondweg Eibergen snel wordt aangelegd.

U bent hier