SP wil dat Wouter Bos NUON koopt
SP wil dat Wouter Bos NUON koopt
De SP in Gelderland wil dat de provincie de aandelen NUON niet verkoopt. Indien een meerderheid in provinciale staten toch voor verkoop is dan zou Wouter Bos de beste koper zijn.
Op 14 januari vindt een historisch debat plaats in provinciale staten van Gelderland. Inzet is de overname van NUON door een buitenlandse energiereus. Welke is nog onbekend. De SP zal tijdens dit debat het college van gedeputeerde staten van CDA, PvdA en CU-huize oproepen te stoppen met de uitverkoop van de publieke sector. Wat de SP betreft blijft NUON in publieke handen. Zij zal een motie indienen voor behoud van de aandelen.
En indien de meerderheid in provinciale staten, waar het zich naar uit laat zien, toch voor verkoop van de aandelen kiest, dan wil de SP dat Wouter Bos de aandelen gaat kopen. Ook hiervoor ligt een motie klaar waarin de minister het eerste recht op koop krijgt.
SP Statenlid en fractievoorzitter Eric van Kaathoven: "Dit is niet zo'n vreemde gedachte omdat de energiesector minstens net zo belangrijk is voor de economie als de bankensector. Deze strategische bedrijven zouden niet in handen moeten komen van buitenlandse op winst gerichte energiereuzen wil Nederland wat te zeggen houden over bijvoorbeeld de leveringszekerheid en fatsoenlijke prijzen." Hoewel de SP lange tijd alleen stond in haar strijd tegen privatisering hebben ondertussen in Den Haag ook CDA en PvdA zich al duidelijk uitgesproken tegen privatisering, zeker nu in deze tijden van crisis. In Gelderland lijkt de SP echter nog vrijwel alleen te staan.
De landelijke SP heeft op 12 januari een spoeddebat in de Tweede Kamer aangevraagd naar aanleiding van de op handen zijnde verkoop van Essent. SP fractievoorzitter Agnes Kant vindt dat ministers Van der Hoeven (CDA, Economische Zaken) en Bos (PvdA, Financiën) niet aan de zijlijn kunnen blijven staan, terwijl regionale bestuurders van hun partijen energiebedrijven in de uitverkoop gooien. Als provincies en gemeenten volharden in hun verkoopplannen, moet het Rijk volgens de SP zo nodig de aandelen overnemen, aldus Kant.
Gelderland heeft 45 procent van de aandelen NUON staat op het punt deze aandelen in stappen te verkopen aan een buitenlands energiebedrijf. Als het aan gedeputeerde Keereweer (PvdA) had gelegen was daar niet eens een debat in provinciale staten over gekomen. Dit terwijl vorig jaar nog werd besloten om de aandelen juist te behouden in ieder geval voor een periode van 4 tot 6 jaar.
Overnamekandidaten voor Nuon willen de meerderheid hebben
Statenvergadering 14 januari: Euroretour, NUON en de N18 op de agenda
- Zie ook:
- Algemeen Bestuur
- Alliander / NUON