h

Antwoord op statenvragen over camping De Zanding

25 februari 2009

Antwoord op statenvragen over camping De Zanding

Het dagelijks provinciebestuur heeft antwoord gegeven op schriftelijke vragen van de SP naar de ontwikkelingen rond camping De Zanding in Otterlo waar kampeerplaatsen dreigen te verdwijnen.

Hier volgen de vragen met de beantwoording van het College van Gedeputeerden:

In de Barneveldse Krant van 31 december 2008 is een artikel gepubliceerd onder de kop “Jan de arbeider moet het veld ruimen”,’Grote onrust op recreatiepark de Zanding Otterlo”.
Volgens het artikel is er grote onrust ontstaan omdat er plannen zijn om 400 tot 450 recreatiewo-ningen te ontwikkelen wat ten koste zou gaan van de huidige caravanbezitters (300) die er vaak al jaren staan. Eigenaar Witsche bevestigt tegenover de krant de plannen maar er is veel ondui-delijkheid wat er wanneer gaat gebeuren.

Zanding

In verband hiermee heeft de SP fractie die volgende vragen:

Vraag 1 :
Is het college bekend met en betrokken bij de hierboven genoemde plannen? Zo ja, wat is de betrokkenheid van Gelderland? Welke procedures lopen of staan op de rol? En is deze ontwik-keling op deze locatie ruimtelijk gezien volgens het college wenselijk?

Antwoord:
Wij zijn op de hoogte van de plannen voor een grootschalige herstructurering van recreatieterrein de Zanding te Otterlo. De gemeente heeft ons geïnformeerd dat het een plan betreft voor 450 recreatiewoningen, een hotel met 85 kamers, en centrale voorzieningen, te ontwikkelen door Euro Investors BV/ Arcus projectontwikkeling BV.
Recreatieterrein de Zanding ligt binnen het recreatiecluster Otterlo en valt daarmee onder het Groei en krimpbeleid. Groeiplannen, maar ook grootschalige herstructureringsplannen worden in dat kader getoetst aan de voor het recreatiecluster opgestelde ontwikkelingsvisie.
Daarnaast speelt het specifieke provinciale beleid voor recreatiewoningen. Voor nieuwvestiging van terreinen voor recreatiewoningen (en dit behelst ook omzetting van stacaravans naar recrea-tiewoningen) geldt dat dit alleen onder een bedrijfsmatige exploitatie mag plaatsvinden, waarbij voor recreatiewoningen een verplichting tot wisselende verhuur geldt.
Tevens moeten de recreatiewoningen aan een maximale maatvoering voldoen en zal de behoefte aan deze nieuwe recreatiewoningen in de verhuurmarkt moeten worden aangetoond.
Aangezien het recreatieterrein grenst aan Natura 2000-gebied zullen de gevolgen van deze her-structurering in hun mogelijke effecten op de instandhoudingdoelstellingen beoordeeld moeten worden.
Voor deze ontwikkeling zal een apart bestemmingsplan worden opgesteld.
In de hiervoor te volgen bestemmingsplanprocedure zitten de volgende toetsmomenten:
-de passendheid van het initiatief binnen de toeristisch-economische ontwikkelrichting, die in de clustervisie is aangegeven en het advies van de onafhankelijke adviescommissie Groei en Krimp over de kwaliteit van de plannen;
-de bedrijfsmatige exploitatie en de borging hiervan op de langere termijn middels behoefteon-derzoek in de verhuurmarkt, professionaliteit van het bedrijf/verhuurorganisatie, juridisch vast-leggen in privaatrechtelijke overeenkomsten, voldoen aan maximale eisen van maatvoering,
-wel/geen mogelijke significante effecten op de instandhoudingdoelstellingen van het Natura 2000-gebied Veluwe, en de mogelijkheid deze binnenplans te mitigeren/compenseren.

Of deze ontwikkeling op deze locatie wenselijk is zal tijdens de hierboven beschreven procedure worden afgewogen
Via planbegeleiding vanuit het ruimtelijk spoor, en vanuit Groei en Krimp, zijn wij betrokken bij deze ruimtelijke ontwikkeling. In het kader van het overleg ex artikel 3.1.1. van de Wro zullen wij adviseren over het voorontwerpbestemmingsplan. Daarnaast kunnen wij overwegen om ook andere Wro-instrumenten in te zetten.

Vraag 2 :
Hoe verhoudt deze ontwikkeling zich met de breed gedragen en ook bestuurlijk onderstreepte doelstelling van Gelderland om nieuwe gevallen van permanent wonen in recreatiewoningen tegen te gaan? Welke maatregelen neemt het college om deze optie tegen te gaan? Worden bijvoorbeeld net als bij de plannen voor Nieuw Hulckesteijn te Nijkerk vooraf eisen gesteld in die zin dat de ondernemer moet aantonen dat er daadwerkelijk behoefte is aan nieuwe recreatiewo-ningen voor recreatief gebruik?

Antwoord:
In het tegengaan van nieuwe gevallen van permanente bewoning van recreatiewoningen staat voor ons de bedrijfsmatige exploitatie centraal. Bedrijfsmatige exploitatie houdt in dat de recrea-tiewoningen verplicht voor wisselende verhuur beschikbaar moeten zijn. Om deze bedrijfsmatige exploitatie te kunnen waarborgen, ook op termijn, wordt van de initiatiefnemer geëist om aan te tonen dat er behoefte is aan deze nieuwe recreatiewoningen in de verhuurmarkt.

Vraag 3:
Wat doet het college om te voorkomen dat de mogelijkheden voor mensen met een niet al te dikke beurs om te recreëren in Gelderland steeds geringer worden. Meer concreet, wilt u zich -op welke manier dan ook-inspannen voor het behoud van de kampeermogelijkheden voor de huidige caravanbezitters?

Antwoord:
Onder verwijzing naar ons antwoord op eerdere Statenvragen over sociaal toerisme (Mevr. Lewe SP/statenvraagnr. 2008-828) geven wij aan, dat ons is gebleken, dat er geen cijfers voorhanden zijn over het aanbod aan mogelijkheden voor sociaal toerisme (waaronder het kamperen voor mensen met een niet al te dikke beurs c.q. caravanbezitters) in Gelderland.

In het Uitvoeringsprogramma Vrijetijdseconomie 2009-2012 en het vervolgvoorstel (PS 2008-679) hebben wij aangegeven dat we in het kader van de beeldverhalen zullen nagaan voor een aantal activiteiten (dag- en verblijfsrecreatie) of de vraag in evenwicht is met het aanbod. Daarbij zal specifiek gekeken worden naar het aanbod voor verschillende doelgroepen (o.a. lagere in-komens) en of dit aanbod aansluit bij de vraag.
Op basis van de resultaten van deze onderzoeken in het kader van de regionale beeldverhalen zullen wij bezien of wij meer toegespitst beleid moeten en kunnen ontwikkelen voor (deze) specifieke doelgroepen.

Vraag 4 :
Bent u het met de SP fractie eens dat het tijd wordt dat uw college actief beleid gaat voeren voor behoud van de mogelijkheden voor langkampeerders (caravans) om in onze provincie te recreëren?

Antwoord:
Voor het antwoord op deze vraag verwijzen wij naar ons antwoord op vraag 3.

Gedeputeerde Staten van Gelderland
C.G.A. Cornielje - Commissaris van de Koningin
H.M.D. Brouwer - secretaris

SP stelt vragen over de Zanding in Otterlo
Euroinvestors ‘Roompot’ ziet af van bungalowpark De Zanding

U bent hier