h

SP: Gelderland moet aandelen netwerkbedrijf Alliander bijkopen

9 juli 2009

SP: Gelderland moet aandelen netwerkbedrijf Alliander bijkopen

De Gelderse SP wil dat de provincies Gelderland, Friesland en Noord-Holland en de gemeente Amsterdam de gemeentelijke aandeelhouders uit netwerkbedrijf Alliander gaan uitkopen. Daarmee wordt het bezit van de beheerder van het elektriciteits- en gasnet bij deze vier overheden ondergebracht.

Bij de behandeling van de Voorjaarsnota 2009 heeft SP een motie ingediend die aan het dagelijks provinciebestuur vraagt om dit te onderzoeken.

SP-statenlid Alex Mink: “de SP ziet graag dat enkele overheden de touwtjes in handen krijgen. De meeste gemeenten hebben te weinig aandelen om invloed van betekenis te hebben en zitten vooral op de jaarlijkse winstuitkering te wachten. Het is daarom beter om hun een mooi aanbod te doen en afscheid te laten nemen van Alliander. De vier grote aandeelhouders kunnen dan het bedrijf aansturen. Dat is erg belangrijk vanwege de tarieven en de kwaliteit die het bedrijf moet leveren. Daarnaast moet er flink worden geïnvesteerd, bijvoorbeeld in de mogelijkheden om grote hoeveelheden groene stroom op het elektriciteitsnet te zetten. Dat zijn publieke belangen en die kunnen het beste door een kleine groep van betrokken aandeelhouders worden behartigd”.

De grootste aandeelhouders van Alliander zijn de provincies Gelderland (bijna 45% de aandelen), Friesland (12,65%), Noord-Holland (9,16%) en de gemeente Amsterdam (9,16%). De overige 25% van de aandelen zijn in handen van 51 gemeenten in Noord- en Oost-Gelderland, Flevoland, Noord-Holland en Zuid-Holland, de gemeente Amersfoort, de provincie Flevoland, en een tweetal houdstermaatschappijen van gemeenten in de Kop van Noord-Holland en de Rijn- en Bollenstreek. Het aandelenbezit is gebaseerd op het aantal aandelen dat deze overheden in het inmiddels geprivatiseerde energiebedrijf NUON hadden.

De motie is aangehouden tot na de zomer. Dan vindt er een discussie plaats over het aandeelhouderschap in Alliander en de werkgebieden van dit bedrijf.

U bent hier