h

SP stemt tegen uitkleden Ecologische Hoofdstructuur

2 juli 2009

SP stemt tegen uitkleden Ecologische Hoofdstructuur

De SP statenfractie heeft in de vergadering van Provinciale Staten van 1 juli tegen de herbegrenzing van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) gestemd. Deze herbegrenzing houdt onder andere in dat natuurgebieden niet langer in de EHS liggen om bouwprojecten mogelijk te maken. Bij de behandeling zat de publieke tribune vol met protesterende mensen voor het behoud van groen in Gelderland.

De Ecologische Hoofdstructuur is een samenhangend netwerk van bestaande en nog te ontwikkelen belangrijke natuurgebieden. Dit is van zeer groot belang voor de toekomst van de Nederlandse natuur. SP fractievoorzitter Eric van Kaathoven: “De SP hecht zeer aan het slagen van die Ecologische Hoofdstructuur, planten en dieren maar ook mensen die snakken naar groen. Dat wil trouwens niet zeggen dat er nooit wat aan kan wijzigen en dat er zelfs niet af en toe een gebiedje uit zou kunnen. Maar alleen als dat echt noodzakelijk is.”

GMF actie
foto: Gelderse Milieufederatie

Er zijn spelregels afgesproken wanneer een bepaalde ontwikkeling, bijvoorbeeld een bouwplan, in de EHS mag of niet. Afhankelijk van hoe streng de bescherming is, moet er in ieder geval netto natuurwinst zijn of moet zelfs de maatschappelijke noodzaak eerst aangetoond worden. Van Kaathoven: “Bij de meeste van de “rode” ontwikkelingen in het plan is de noodzaak niet overtuigend aangetoond. Dan denk ik bijvoorbeeld aan Riverstone, Rhederhof en Kastanjedal.” (Zie de videobeelden op de website van de Gelderse Milieufederatie)

Kastanjedal

In het plan zitten verbeteringen van de EHS maar ook verslechteringen. Met de eerste is de SP blij maar van de laatste is de SP nog lang niet overtuigd dat deze noodzakelijk en daarmee acceptabel zijn. In Provinciale Staten zijn een aantal amendementen ingediend die de verslechteringen moesten corrigeren, maar deze werden niet gesteund door een meerderheid. Daarom stemde de SP fractie uiteindelijk tegen het voorstel omdat de Ecologische Hoofdstructuur netto er teveel op achteruitgaat.

U bent hier