h

Een goed idee blijft een goed idee

21 oktober 2009

Een goed idee blijft een goed idee

De provincie wil voor 400.000 euro onderwijsvouchers betalen voor bouwvakkers die hun baan (dreigen te) verliezen. Met deze vouchers kunnen zij cursussen of korte opleidingen kopen en zo hun kansen op de arbeidsmarkt verbeteren. De SP is blij met dit project.

Statenlid Agnes Lewe: “Onderwijsvouchers zijn een prima zaak. Vorig jaar waren wij bezig een voorstel uit te werken. Wij wisten dat “leerbonnen” Agnes Lewein Noordbrabant een groot succes was geweest en dat wilden we in Gelderland ook graag realiseren. Maar we hoorden van de ambtenaar, dat de gedeputeerde zelf ook plannen had. Het heeft wel even geduurd, maar nu is die er wel. En wie weet, als het in de bouw goed werkt, kan het misschien worden uitgebreid naar andere branches. We zullen het nauwelettend volgen.”

Lees hieronder het persbericht van de provincie Gelderland:

PROVINCIE HELPT BOUW MET VOUCHERS VOOR SCHOLINGSKOSTEN

De provincie Gelderland investeert 400.000 euro in scholing van werknemers in de bouw en infra die door de recessie hun baan verliezen of dreigen te verliezen. Bouwend Nederland, FNV Bouw en CNV Hout en Bouw spreken hun waardering uit en hopen dat andere provincies dit voorbeeld volgen. Wanneer werkgevers, werknemers een steuntje in de rug willen geven met een cursus of een korte opleiding, dan neemt de provincie tot een maximum van 2.000 euro de scholingskosten voor zijn rekening. Op deze manier helpt de provincie vakkrachten bij het behoud van werk. Door scholing ontstaat ruimte in de planning of wordt de overstap naar ander werk mogelijk. Ook individuele werknemers kunnen een aanvraag indienen

De provinciale steun krijgt de vorm van onderwijsvouchers. Voorwaarden om voor vouchers in aanmerking te komen zijn onder meer dat de werkgever in Gelderland is gevestigd, aangesloten bij het sectorale Opleidingsfonds en dat het om aanvullende scholing gaat. Verder kent de vergoeding een maximum van 2000 euro per voucher.

Bouw Door, Leer Verder

Hoewel de economie enkele lichtpuntjes laat zien, is de verwachting dat ook in Gelderland de werkgelegenheid de komende tijd fors terugloopt. Goede scholing die mensen kwalificeert voor werk wordt daarom steeds belangrijker om de kansen op werk te vergroten. De onderwijsvouchers zijn additioneel op het landelijke project Bouw Door, Leer Verder van sociale partners in de bouwsector. Voor dat plan is 64 miljoen euro vrijgemaakt om mensen in de sector extra te scholen en de instroom van nieuwe leerlingen te garanderen.

Steunpunt

Het Steunpunt Werk en Opleiding Bouwnijverheid regio Oost voert de voucherregeling uit in opdracht van de provincie en sociale partners in de bouw. Zij beoordeelt aanvragen en zorgt dat de bedragen die bij de vouchers horen, worden uitbetaald. Het steunpunt is gevestigd in Zwolle en is te bereiken via 038-426 83 52 of mail steunpuntoost@fundeon.nl

U bent hier