h

Staten tegen dwang bij windmolenplannen

6 januari 2010

Staten tegen dwang bij windmolenplannen

Een meerderheid in provinciale staten van Gelderland heeft vandaag gedeputeerde Van der Kolk terug gefloten, die gemeenten die nee zeggen tegen een windmolenpark wilde overrulen.

Vandaag is het onderwerp windenergie behandeld in de commissie Ruimte, Wonen en Milieu. Er waren vier insprekers over het plan om in Zevenaar een windmolenpark aan te leggen tegen de uitdrukkelijke wens van de raad en de wethouders in.

Windmolens Zutphen

De SP is voorstander van windenergie maar wil niet dat de provincie de lokale democratie overruled en op een locatie windmolens afdwingt. Die discussie speelt onder andere in Zevenaar en Hattem/Oldebroek. Fractievoorzitter Eric van Kaathoven: ‘Windenergie moet je niet bij gemeenten door de strot duwen. Als je dat wel doet, brokkelt de steun voor windenergie alleen maar verder af. Het is niet aan de provincie maar aan de gemeenten om te beoordelen of windmolens op een bepaalde plek wel of niet kunnen. Geen dwang dus maar overleg.’

Windmolens

Gedeputeerde Van der Kolk werd tijdens de commissievergadering terug gefloten op haar plannen om in een aantal gevallen met de zogenaamde inpassingsplannen gemeenten buiten spel te zetten en windparken alsnog toe te staan, dwars tegen uitspraken van de gemeenteraad in. De mogelijkheid van inpassingsplannen is relatief nieuw (onderdeel van de Nieuwe Wet op de Ruimtelijke Ordening) en zou voor een van de eerste keren worden toegepast.

VVD, CDA, D66, SP, SGP, samen een ruime meerderheid in de staten, zijn hierop tegen. Dat betekent dat de inpassingsplannen van tafel gaan en gemeenten als Zevenaar zelf mogen beslissen over wel of geen windmolens in hun gemeente.

Beluister ook de reportage die Radio Gelderland maakte

Artikel op de site van De Gelderlander: Plan voor windmolens Zevenaar gaat niet door

U bent hier