h

Vragen Gelderse SP over dumpen teerhoudend asfalt in het buitenland

17 januari 2010

Vragen Gelderse SP over dumpen teerhoudend asfalt in het buitenland

De Gelderse SP heeft schriftelijke vragen gesteld over de export van teerhoudend asfalt naar het buitenland waar het niet gereinigd wordt en mogelijk gevaren oplevert voor de arbeiders daar. De SP wil weten wat Gelderland doet om te voorkomen dat teerhoudend asfalt van Gelderse wegen tot problemen elders leidt.

De SP wil van de provincie Gelderland weten wat zij doet om te voorkomen dat kankerverwekkend teerhoudend asfalt (TAG) naar het buitenland wordt geexporteerd. Dit oude asfalt (tegenwoordig gebruiken we bitumen in plaats van teer) kan en moet in Nederland gereinigd worden maar er verschijnen berichten in de media dat het vanwege de lagere kosten op diverse plekken zonder verwerking naar het buitenland gaat.

asfalt

In het Landelijk Afvalbeheersplan is de verplichting opgenomen om het thermische te reinigen. De verwerkers hebben nu echter op grond van een Europese regel een maas in de wet gevonden om het veel goedkoper te kunnen exporteren. Het gevolg daarvan kan zijn dat mensen in onder andere Letland, Estland en Polen door Nederlands (en mogelijk ook Gelders) wegen afval te maken kunnen krijgen met een verhoogde kans op long- en blaaskanker. De SP vindt dat niet acceptabel. Minister Cramer (Milieu) wilde haar verantwoordelijkheid niet nemen om gemeenten en provincies te verplichten tot opnemen van de Nederlandse norm van thermisch reinigen in de contracten voor aanbesteding van wegwerkzaamheden. De SP Tweede Kamer fractie zal de minister blijven aanspreken op haar verantwoordelijkheid, maar doet intussen een beroep op de wegbeheerders als provincies en gemeenten. Deze overheden hebben als verantwoordelijk wegbeheerder ook de mogelijkheid om bij aanbesteding in contracten voor wegwerkzaamheden thermische reiniging als voorwaarde op te nemen en zo export naar het buitenland te voorkomen.

Thermische reiniging houdt in dat de kankerverwekkende stoffen door verhitting uit het asfalt worden verwijderd. Daarna kan het asfalt weer worden gebruik als verharding onder wegen en dijken. De Thermische reiniging is duurder dan exporteren. Wegbeheerders als provincies betalen al wel op basis van de Nederlandse regels voor thermisch reinigen van duizenden tonnen teerhoudend asfalt. De asfaltverwerkers die nu exporteren steken dus ook nog eens dikke winsten aan gemeenschapsgeld in hun zak. Er wordt in feite niet geleverd wat van ze verwacht wordt. We weten niet hoe groot het probleem in Gelderland is maar de provincie zal als dat ook hier speelt, moeten nagaan of hier sprake is van wanprestaties en in dat geval alsnog thermische reiniging eisen. Als dat niet meer gaat dan moet ze wat de SP betreft het geld terugvorderen. De SP wil dat de provincie ook gemeenten aanspreekt in hun wegbeherende rol.

Poppe wil verbod op export teerhoudend asfalt naar Oost-Europa

U bent hier