h

SP: Ook Gelderland moet gaan schatkistbankieren

9 februari 2010

SP: Ook Gelderland moet gaan schatkistbankieren

De Gelderse SP wil dat de provincie in navolging van Noord-Holland ook gaat schatkistbankieren. Voor de zomer, toen de miljarden van de verkoop van Nuon besproken werden, pleitte de SP hier al eens voor in provinciale staten. Het Gelderse college koos een andere weg.

Wat de SP betreft gaat het vele geld dat de provincie Gelderland in reserve heeft niet naar een particuliere vermogensbeheerder maar wordt het beheerd door de Staat der Nederlanden, het zogenaamde ‘schatkistbankieren’. Dat bespaart in ieder geval een commerciele tussenpersoon (voor Gelderland de komende jaren berekend op 1,8 miljoen per jaar) en betekent tegenwoordig vrijwel concurrerende tarieven maar met veel meer zekerheid dan de markt.

Bovendien hoeft Wouter Bos dan minder te lenen op de geldmarkt wat weer goed is voor de rijksbegroting. De regeling (‘Geintegreerd middelenbeheer’) is er om er voor te zorgen dat het publieke geld pas uit overheidshanden gaat op het moment dat dat noodzakelijk is voor uitvoeren van de publieke taak. Een mooi principe! En naast rekening courant is er een breed scala aan termijndeposito’s met verschillende looptijden beschikbaar met aantrekkelijke rentes, dus ook voor het grote geld van Gelderland is dit een mooie optie.

Achtergrond

Wie doet het? Politieregio’s, ProRail, CBS, de Rijksgebouwendienst of het UWV. In totaal maken zo’n tweehonderd instanties gebruik van schatkistbankieren (zes miljard euro). En nu dus als eerste provincie ook Noord-Holland.

Wat is het? Overtollig geld bij Financiën parkeren en daarvoor een rente krijgen die gelijkstaat aan de interbancaire Euribortarieven. Wie meer geld spaart dan leent, krijgt bovendien een bonusrente. Langere tijd was de rente bij de banken echter hoger. Minister Bos wil meer overheden bij hem laten bankieren.

Voordelen? Voor het Rijk is schatkistbankieren interessant. Hoe meer overheidsinstanties hun geld uitzetten bij Financiën, hoe minder het rijk hoeft te lenen op de geldmarkt; het voordeel gaat naar de algemene middelen van het Rijk. Voor de bankierende partij: De rentes van Financiën op spaartegoeden zijn inmiddels concurrerend met die van de markt en bieden anders dan de markt, veel meer zekerheid dat het geld ook weer terugkomt.

U bent hier