h

Gelderse SP blij met afblazen marktwerking ambulancezorg

11 maart 2010

Gelderse SP blij met afblazen marktwerking ambulancezorg

De plannen om marktwerking in de ambulancezorg in te voeren zijn van tafel. Dat is de uitkomst in het Kamerdebat van donderdag 11 maart, het gevolg van een jarenlange strijd tegen de vermarkting van de ambulances. Gelders SP-statenlid Cobi van Driel is blij met de uitkomst: “Dit is een overwinning voor diegenen die vinden dat belangrijke publieke zaken zoals ambulancezorg niet in handen van de vrije markt mogen vallen.

Cobi van DrielIn september van 2009 pleitte de SP er nog voor dat Gelderland zich zou verzetten tegen marktwerking in de ambulancezorg. SP-statenlid en woordvoerder ambulancezorg Cobi van Driel: “Wat de SP betreft mag winst maken nooit een rol spelen bij ambulancevervoer en moet deze zorg niet in handen komen van buitenlandse bedrijven. De ervaringen in de thuiszorg geven aan hoe funest de marktwerking kan zijn in de zorg.” Aan de oproep van de SP werd inde staten in september echter geen gehoor gegeven.

CDA-minister Klink heeft vandaag bakzeil gehaald. Opmerkelijk was zijn stelling dat marktwerking in de ambulancezorg een bedreiging vormt voor de “continuïteit en kwaliteit”. Een analyse die de SP al jaren verkondigt en hij nu ook onderschrijft. Een heel ander geluid dan de afgelopen jaren waarbij zowel minister Hoogervorst (VVD) als Klink (CDA) een lans braken voor meer marktwerking.

Van Driel: “Gelukkig is de minister teruggekomen op zijn voornemen marktwerking toe te staan. Marktwerking in de ambulancezorg is een experiment dat we ons niet kunnen permitteren. Bestaande ambulancediensten hebben bewezen kwaliteit te kunnen leveren zolang de provincie zorgt voor voldoende financiering.”

Marktwerking in ambulancezorg definitief afgeblazen

U bent hier